18 Σεπτεμβρίου 2017 | Τελευταία Νέα | 1044 προβολές

Δελτίο Τύπου

Την Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, 17 Σεπτεμβρίου 2017, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ελευθερίου, όπου και τελέσθηκε το ιερό μνημόσυνο των πατέρων και αδελφών μας που βρήκαν άδικο και μαρτυρικό θάνατο κατά την Μικρασιατική καταστροφή 95 χρόνια πριν, τον «μαύρο» Σεπτέμβριο του 1922.

Κατά την άφιξη του στον Ιερό Ναό ο Σεβασμιώτατος προσκόμισε το επιμάνικο του ανθρώπου που ταύτισε το όνομά του με την Μικρασιατική καταστροφή, του Αγίου Ενδόξου Εθνοϊερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης, το οποίο φυλάσσεται στο σκευοφυλάκιο της Ιεράς Μητροπόλεως, προς αγιασμό και ευλογία των πιστών.

Στο εμπευσμένο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη δύναμη που παρέχει και ζωοποιό ξύλο του Τιμίου Σταυρού καθώς και στη διαρκή θύμιση και μνήμη όλων όσων άφησαν τη ζωή τους στις αλησπόνητες πατρίδες και όσων ήλθαν στη νέα πατρίδα ξενιτεμένοι και ξεριζωμένοι.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε το μνημόσυνο των θυμάτων της Μικρασιατικής καταστροφής στο πολύ όμορφο μνημείο που υπάρχει στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού, παρουσία του Δημάρχου Κορδελιού-Ευόσμου κ. Πέτρου Σούλα, πολιτιστικών συλλόγων και φορέων της περιοχής και πλήθους κόσμου.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως