2 Φεβρουαρίου 2017 | Τελευταία Νέα | 1759 προβολές

Δελτίο  τύπου

Την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017,  το ανακαινισμένο Ιερό  Παρεκκλήσιο του Επισκοπείου, το αφιερωμένο στην Υπαπαντή του Κυρίου, «υποδέχθηκε»  κληρικούς και ιερόπαιδες της Μητροπόλεως, κατά την τέλεση του πανηγυρικού Εσπερινού .

Ο π. Γεώργιος Μίλκας στο λόγο του αποκωδικοποίησε τα ιερά μηνύματα  της Υπαπαντής και έδωσε εναύσματα για γόνιμο  προβληματισμό: όσοι  συχνάζουν  στις αυλές του Κυρίου,  άραγε συναντώνται μαζί Του;

Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ.  Βαρνάβας αφού δια πολλών εξέφρασε τη χαρά του για την προσέλευση τόσων νέων ανθρώπων στον Εσπερινό,  στη συνέχεια, ανακοίνωσε τα νέα από το τελευταίο ταξίδι του στη Βοστώνη της Αμερικής και αναφέρθηκε στο σχεδιασμό και την οργάνωση προγράμματος ανταλλαγής κατασκηνωτών μεταξύ των δύο Μητροπόλεων.

Κλπους Πατρς τυποσι το σο, Χριστ μου,
Το
Συμεν α χερες, α φρουσ σε.
Δ
ξατο δευτερίῃ Χριστν Συμεν παρ Νη.

 

Την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017, ανήμερα της μεγάλης Δεσποτικής Εορτής, στο ομώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο του Επισκοπείου,  τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος  του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα.

Ο Συναξαριστής παραδίδει για την  Υπαπαντή του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού:
Το γεγονός αυτό εξιστορεί ο ευαγγελιστής Λουκάς στο κεφάλαιο Β’, στ. 22-35. Συνέβη σαράντα μέρες μετά τη γέννηση του παιδιού Ιησού. Σύμφωνα με το Μωσαϊκό νόμο, η Παρθένος Μαρία, αφού συμπλήρωσε το χρόνο καθαρισμού από τον τοκετό, πήγε στο Ναό της Ιερουσαλήμ μαζί με τον Ιωσήφ, για να εκτελεσθεί η τυπική αφιέρωση του βρέφους στο Θεό κατά το «πάν άρσεν διανοίγον μήτραν (δηλαδή πρωτότοκο) άγιον τω Κυρίω κληθήσεται» και για να προσφέρουν θυσία, που αποτελούνταν από ένα ζευγάρι τρυγόνια ή δύο μικρά περιστέρια.Κατά τη μετάβαση αυτή, δέχθηκε τον Ιησού στην αγκαλιά του ο υπερήλικας Συμεών. Αυτό το γεγονός αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι ο Κύριος Ιησούς Χριστός δεν ήλθε να καταργήσει τον Μωσαϊκό νόμο, όπως ισχυρίζονταν οι υποκριτές Φαρισαίοι και Γραμματείς, αλλά να τον συμπληρώσει, να τον τελειοποιήσει.Κατά την ολονυκτία της Υπαπαντής στην Κωνσταντινούπολη, οι βασιλείς συνήθιζαν να παρευρίσκονται στο Ναό των Βλαχερνών. Η συνήθεια αυτή εξακολούθησε μέχρι τέλους της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

πολυτκιον 
Χα
ρε Κεχαριτωμένη Θεοτόκε Παρθένε, κ σο γρ νέτειλεν λιος τς δικαιοσύνης, Χριστς Θες μν, φωτίζων τος ν σκότει. Εφραίνου κα σ Πρεσβτα δίκαιε, δεξάμενος ν γκάλαις τν λευθερωτν τν ψυχν μν, χαριζόμενον μν κα τν νάστασιν.

Εκ του Γραφείου Τύπου