26 Δεκεμβρίου 2016 | Τελευταία Νέα | 1181 προβολές

Δελτίο τύπου

Απολυτίκιο. Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.


Ως βρέφος βαστάζουσα, εν ταις αγκάλαις Αγνή, τον πάντων δεσπόζοντα, σάρκα λαβόντα εκ σου, χαράς ώφθης πρόξενος· όθεν πάσα η κτίσις, ανυμνεί χαρμοσύνως, σήμερον Θεοτόκε, την φρικτήν σου λοχείαν πηγήν γαρ αθανασίας,  κόσμω εκύησας.

 

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Διαβατών, στη γενέθλια γη, ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως  και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρνάβας, φωτίζοντας το Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και εστιάζοντας στον κομβικής σημασίας ρόλο Της στο Γεγονός της Θείας Ενανθρώπησης, τόνισε: « η υπακοή της Παναγίας μας στο σχέδιο της σωτηρίας και η αποδοχή του θείου θελήματος υπήρξε πράξη ηρωική. Δύσκολα υποτασσόμαστε στο θέλημα του Θεού, δύσκολα παραδιδόμαστε και σε όσους αγαπάμε. Η αρνητική στάση μας απέναντι στο Θεό απορρέει από την έμπλεη αλαζονείας αυτάρκειά μας. Η Παναγία Μητέρα μας ιχνηλατεί άλλον δρόμο: τον ανάντη της αυτοπαράδοσης στο σχέδιο του Θεού».

Γιατί την 26η  Δεκεμβρίου γιορτάζουμε τη Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου;

Σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας, μετά από κάθε σημαντικό γεγονός που συνδέεται με την έλευση του Υιού του Θεού στον κόσμο για τη σωτηρία του, εορτάζεται η σύναξη προς τιμήν του προσώπου που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτό.

Για παράδειγμα, όπως μετά τη Βάπτιση του Χριστού έχουμε τη Σύναξη του Αγίου Ιωάννη του  Βαπτιστού, έτσι μετά  τη Γέννησή Του έχουμε τη Σύναξη της  Υπεραγίας Θεοτόκου.

Η Σύναξη της  Υπεραγίας Θεοτόκου  έχει εν πολλοίς και ένα επιπλέον νόημα : είναι σύνηθες, με τη γέννηση ενός παιδιού, κατά τις πρώτες μέρες η μητέρα να δέχεται συγχαρητήρια και ευχές από συγγενείς και φίλους. Την  26η Δεκεμβρίου, οι πιστοί σπεύδουν να εκφράσουν την αγάπη και τη χαρά τους στην Παναγία  Μητέρα και να ατενίσουν το Νεογέννητο Χριστό, την πηγή της σωτηρίας .

Εκ του Γραφείου Τύπου

Σε λίγο ακολουθεί σε βίντεο η Ομιλία του Σεβασμιωτάτου