11 Ιουνίου 2016 | Τελευταία Νέα | 1933 προβολές

Δελτίο τύπου

Eις τον Bαρθολομαίον.
Καὶ σὸς μαθητής, Χριστέ, Βαρθολομαῖος,
Μιμούμενός σε, σταυρικὸν φέρει πάθος.

Eις τον Bαρνάβαν.
Ὑπὲρ λίθον σάπφειρον, ὡς γραφὴ λέγει,
Τοὺς συντρίβοντας εἶχε Βαρνάβας λίθους.Ἑνδεκάτῃ σταύρωσαν ἐρίφρονα Βαρθολομαῖον.

 

Με σεμνή μεγαλοπρέπεια τελέστηκε σήμερα, Σάββατο 11 Ιουνίου 2016, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Τιμίου Προδρόμου  Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία για τη μνήμη των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα.

Στη Θεία Λειτουργία ιερούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Νέας Κρήνης και Καλμαριάς κ. Ιουστίνος και ο επιχώριος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας , ο  οποίος σήμερα γιορτάζει  τα ονομαστήριά του προσδίδοντας έτσι στη σημερινή μέρα ευφρόσυνο και χαροποιό χαρακτήρα .

Στον εμπνευσμένο λόγο του ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος με λόγο καθηλωτικό και αγιοπνευματικό μίλησε για τη νοηματοδότηση της ζωής από τη θυσιαστική αγάπη του Χριστού και την κατάργηση του θανάτου.

Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε στο Επισκοπείο τα σέβη και τις ευχές των Δημάρχων της Δυτικής Θεσσαλονίκης, του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, της Αντιπεριφερειάρχου  ΠΕ Θεσσαλονίκης κ. Παρασκευής Πατουλίδου, εκπροσώπων του Στρατού  και της Αστυνομίας, κληρικών και πλήθους ευσεβών πιστών.

Ο Συναξαριστής παραδίδει για τον Άγιο Βαρνάβα

Ο Βαρνάβας (ο και Iωσής ονομαζόμενος) ήταν Ιουδαίος Λευίτης, από την Κύπρο και στα χρόνια των Αποστόλων κατοικούσε στην Ιερουσαλήμ. Βασικός συνεργάτης του Αποστόλου Παύλου ο Βαρνάβας, κήρυξε το Ευαγγέλιο του Χρίστου στην Ιερουσαλήμ, στη Ρώμη, στην Αλεξάνδρεια και στη γενέτειρά του Κύπρο.

Εκεί λιθοβολήθηκε από τους Ιουδαίους και τους ειδωλολάτρες, και στη συνέχεια τον έκαψαν (Σαλαμίνα, Κύπρος). Τα άγια λείψανα του, συνέλεξε ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Μάρκος και τα τοποθέτησε μέσα σε σπήλαιο. Παλαιά παράδοση αναφέρει ότι ο Βαρνάβας ενταφιάσθηκε με το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον, το οποίο και είχε αντιγράψει με τα χέρια του και το οποίο προσπάθησε να κάνει γνωστό «πάση τη κτίσει».

Ο Βαρνάβας υπήρξε μεγάλη και ένδοξη εκκλησιαστική φυσιογνωμία, που διακρίθηκε για τη φλογερή του πίστη και για την ικανότητα του στο κήρυγμα του θείου λόγου .

 

Εκ του Γραφείου τύπου