9 Ιουνίου 2016 | Τελευταία Νέα | 1534 προβολές

                                               Θεσσαλονίκη 30 Μαΐου 2016

Θέμα: Ο «ΦΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»ταξίδεψε και φέτος στην Αμερική

 

Η ομάδα FAR.GO.BOTS των παιδιών του Κέντρου Προστασίας Ανηλίκων «ΦΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» συμμετείχε και φέτος στον παγκόσμιο διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής FIRST LEGO LEAGUE με θέμα: «ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ». Στην Ελλάδα ο διαγωνισμός FLL GREECE που διοργανώνεται από τον φιλεκπαιδευτικό οργανισμό EDUACT, δράση για την εκπαίδευση, τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς μας Μητροπόλεως, όπως την καθορίζει η ευαισθησία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας κκ Βαρνάβα σε θέματα παιδείας που αφορούν τα παιδιά των δυτικών συνοικιών της επαρχίας μας.

Στη διάρκεια του ελληνικού διαγωνισμού η FAR.GO.BOTS κέρδισε το πρώτο βραβείο στη βασική κατηγορία «ΕΡΕΥΝΑ», γεγονός που της επέτρεψε να ταξιδέψει στην Αμερική (26 Απριλίου μέχρι 01 Μαΐου), φιλοξενούμενη για δεύτερη φορά από την Ενορία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της ελληνικής κοινότητας του St. Louis, Missouri, για να διαγωνιστεί στο FIRST LEGO LEAGUE WORLD FESTIVAL ανάμεσα σε 105 ομάδες, από 60 χώρες και 45 Πολιτείες, με μεγάλη παράδοση στην εκπαιδευτική ρομποτική.

Στη διάρκεια του παγκόσμιου διαγωνισμού τα παιδιά μας κατέκτησαν την 16η θέση, ενώ ο πατέρας Αθηναγόρας πήρε το πρώτο βραβείο του Μέντορα. Η αποστολή μας έκανε Πάσχα με τους ομογενείς μας, οι οποίοι άνοιξαν διάπλατα τα σπίτια τους και τις καρδιές τους και πρόσφεραν στα παιδιά μας τη ζεστή αγκαλιά τους μαζί με την πλουσιοπάροχη φιλοξενία τους. (Η γνωριμία  μας με την ελληνική κοινότητα του St. Louis, που χρονολογείται από το πρώτο ταξίδι μας του 2014, απέδωσε γόνιμους καρπούς, αφού οι ομογενείς μας, που εκτίμησαν την αγωνιστικότητα και τη διάθεση εξέλιξης των παιδιών του Δενδροποτάμου, αποφάσισαν να στηρίξουν τις σπουδές για επαγγελματική κατάρτιση των παιδιών μας που τελειώνουν το λύκειο και έχουν τη δυναμική και τη θέληση να συνεχίσουν.) Το υπερατλαντικό ταξίδι της ομάδας περιλάμβανε τετραήμερη διαμονή (02-06 Μαΐου)   στη Μητρόπολη του Κόσμου, τη Ν. Υόρκη, και πολλές επισκέψεις σε αξιοθέατα και μουσεία τέχνης και τεχνολογίας.

Μετά την αναχώρηση των παιδιών για την Ελλάδα, ο π. Αθηναγόρας παρέμεινε στις Η.Π.Α. για προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη δύο εβδομάδων (07-22 Μαΐου) μετά από πρόσκληση του American State Department στα πλαίσια του προγράμματος υποδοχής διεθνών επισκεπτών. Το ενημερωτικό αυτό ταξίδι, που περιλάμβανε επισκέψεις σε διαφορετικές Πολιτείες (WASHINGTON D.C., VIRGINIA, OKLAHOMA, MICHIGAN, NEW YORK), σχεδιάστηκε για να τιμήσει το έργο του Κέντρου Προστασίας Ανηλίκων «ΦΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» της Ιεράς μας Μητροπόλεως στην Ενορία του Αγ. Νεκταρίου ως καλό πρότυπο γραμματισμού ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Η συνεργασία του π. Αθηναγόρα με τους τοπικούς φορείς, αλλά και τους άμεσα εμπλεκόμενους, ήταν εξαιρετικά γόνιμη και για τις δύο πλευρές, δεδομένου ότι βασιζόταν στην αμφίδρομη  προσέγγιση και γνωριμία των σχετιζόμενων φορέων για την ανταλλαγή απόψεων, ιδεών και τεχνογνωσίας που στοχεύει στην βελτίωση των συνθηκών ζωής και τη διευκόλυνση της κοινωνικής ένταξης μειονοτικών ομάδων, προσφύγων, παραβατικών ανηλίκων, καθώς, επίσης,  και δομών για την προστασία των ανηλίκων.