11 Μαΐου 2016 | Πρόσωπα και Εκδηλώσεις | 3308 προβολές

Δελτίο Τύπου

Προσκύνημα στη Γη της Ιωνίας

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φάνης Παπάς, οι Δήμαρχοι Αμπελοκήπων- Μενεμένης κ.Λάζαρος Κυρίζογλου, Διαβατών- Νέας Ιωνίας κ. Ευθύμης Φωτόπουλος, Πυλαίας- Χορτιάτη κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ενορίτες από τον Ι.Ν.Αγίας Παρασκευής Μενεμένης και η Γυναικεία Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως «Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος» πραγματοποίησαν από την Παρασκευή 6 Μαΐου έως την Τρίτη 10 Μαΐου 2016 ευλαβικό προσκύνημα στις καθαγιασμένες από το αίμα των προγόνων μας κοιτίδες του Εληνορθόδοξου πολιτισμού της Μικράς Ασίας

1ος Σταθμός: το χιλιοτραγουδισμένοΑΐβαλί, η πατρίδα του Φώτη Κόντογλου και του Ηλία Βενέζη. Ο όμιλος των προσκυνητών επισκέπτεται στα Μοσχονήσια το Ναό των Ταξιαρχών – σήμερα μουσείο-, το γραφικό λιμανάκι και τα πετροπελέκητα στενοσόκακα.

Το βράδυ η συνοδεία του Σεβασμιωτάτου δηλώνει δυναμικά την παρουσία της μέσα από τα ενθουσιαστικά τραγούδια και τους παραδοσιακούς χορούς στην κατάμεστη από κόσμο παραλία του Αΐβαλιού.

Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Οι προσκυνητές αφίκνυνται στη Σμύρνη, την πρωτεύουσα της Ιωνίας, αφού πρώτα έχουν επισκεφτεί τον αρχαιολογικό χώρο της Περγάμου κι έχουν μείνει εντυπωσιασμένοι από τα καλλιτεχνικά επιτεύγματα της ελληνιστικής εποχής.

Το βράδυ της ίδιας μέρας ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό γεγονός έχει προγραμματιστεί από το Δήμο του Konak στην Πούντα της Σμύρνης προς τιμή της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου του Α΄.

Το πρόγραμμα ανοίγει με την τουρκική χορωδία του Δήμου Konak, ακολουθεί η Χορωδία της Μητροπόλεώς μας, η οποία κατά κοινή ομολογία, ενθουσιάζει και συγκινεί τους παρισταμένους, οι οποίοι ξεπερνούν τα 900 άτομα (Έλληνες και Τούρκοι). Η συγκίνηση κορυφώνεται, οι επευφημίες εκδηλώνονται έντονα και το χειροκρότημα ξεσπά δυνατά, όταν η Γυναικεία Χορωδία της Μητροπόλεως «Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος» ερμηνεύει το τραγούδι «Φανάρι», το αφιερωμένο στα 25 χρόνια Πατριαρχίας. Και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα κλείνει με το μουσικό σχήμα του Δήμου Μυτιλήνης.

Η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος εκφράζει την Πατριαρχική του ευαρέσκεια και τις θερμές του ευχαριστίες στη Γενική Πρόξενο της Ελλάδος στη Σμύρνη κ.Αργυρώ Παπούλια,στη Δήμαρχο του Konak Sema Pegdas, στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ Βαρνάβα, στους Υπευθύνους των Χορωδιών, καθώς και σε όλους τους Έλληνες που από τη Σάμο , τα Χανιά, το Βέλγιο, την Αυστρία έσπευσαν να δηλώσουν την αφοσίωσή τους στον Πρώτο της Ορθοδοξίας και στο όραμα της Ρωμιοσύνης.

Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ιερουργεί στην Έφεσο, στον τάφο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου πλαισιούμενος από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αυστρίας κ.Αρσένιο και το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα.

«Τεκνία μου, αγαπάτε αλλήλους», είναι ο στίχος στον οποίο επικεντρώνεται ο Πατριάρχης, επισημαίνοντας τη πολύτιμη αξία της αγάπης, η οποία αποτελεί θεϊκή εντολή, για την αρμονική συνύπαρξη των λαών.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, η Χορωδία τηςΜητροπόλεως σκορπίζει νότες νοσταλγίας και μνημοσύνης για τις αγαπημένες πατρίδες της Ιωνίας.

Στη συνέχεια, οι εκδρομείς περιηγούνται στο πανέμορφο παραθαλάσσιο Κουσάντασι, επίνειο της Εφέσου και τον αρχαιολογικό χώρο. Μένουν εντυπωσιασμένοι από το θαύμα της αρχιτεκτονικής, πολεοδομικής και καλλιτεχνικής αρτιότητας που παρουσιάζει ο τόπος.

Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Στον Ι.Ν.Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Μενεμένη ιερουργεί η Η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πλαισιούμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κορωνείας κ.Παντελεήμονα και το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιερός Ναός ανακαινίστηκε από τον Τούρκο Δήμαρχο Μενεμένης Ταχίρ Σαχίν.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκαλείται όταν η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επικαλούμενος στίχους του Νίκου Γκάτσου ιχνογραφεί τη νοσταλγία των προσφύγων.

Ως αντίδωρο ευγνωμοσύνης,ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Βαρνάβας προσφέρει ένα λάβαρο με σκοπό να το λιτανεύει ο Ιερατικός Προϊστάμενος π. Κύριλλος Συκής τη μέρα των Θεοφανείων.

Το παρόν συνδέεται με το παρελθόν, τη στιγμή που ο Πατριάρχης του Γένους υπογράφει το Ιερό Ευαγγέλιο, εκείνο το Ευαγγέλιο που οι διωγμένοι πρόσφυγες, ως ιερό κειμήλιο, μετέφεραν στη νέα τους πατρίδα, τη Νέα Μενεμένη Θεσσαλονίκης.

Ο Παναγιώτατος κατακλείοντας εκφράζει δια πολλών την ευγνωμοσύνη του στο Σεβασμιώτατο κ. Βαρνάβα για την αγάπη του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η οποία εκδηλώνεται έμπρακτα, πληθωρικά και διαρκώς.

Στιγμές πανηγυριού πριν από το 1922 ανακαλούν στη μνήμη οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στον αύλειο χώρο του ναού κάτω από την Υψηλή Παρουσία, του Πρωτεύθυνου της Εκκλησίας.

Η Γυναικεία Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως με τρόπο αισθαντικό και μελωδικό αποδίδει τα τραγούδια: «Ήθελα», «Στο΄πα και στο ξαναλέω στα ελληνοτουρκικά» και τα «Σμυρνέικα τραγούδια», ενώ η χορευτική ομάδα του Ι.Ν.Αγίας Παρασκευής Νέας Μενεμένης με ιδιαίτερη χάρη και λεβεντιά παρουσιάζει παραδοσιακούς μικρασιάτικους χορούς.

 

Η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Τούρκος Δήμαρχος Μενεμένης ΤαχίρΣαχίν προβαίνουν σε μια συμβολική πράξη διαφύλαξης της ειρήνης μεταξύ των δύο λαών με το πέταγμα λευκών περιστεριών.

Ακολουθεί η παράθεση γεύματος από το κ. Σαχίν Ταχίρ για όλους τους συμμετέχοντες στο πανηγύρι. Εκεί, ο Σεβασμιώτατος κ.Βαρνάβας προσφέρει ένα λαγήνι, δώρο συμβολικό της προόδου και αειφορίας που προσφέρει το νερό.

Η μέρα κλείνει μέσα σε ένα ζεστό οικογενειακό κλίμα στην αυλή της Αγίας Φωτεινής. Ο π.Κύριλλος Συκής ο φιλόξενος οικοδεσπότης παραθέτει δείπνο για την ορθόδοξη κοινότητα της Σμύρνης και τους προσκυνητές, το οποίο ευλογεί με την Παρουσία του η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Η ατμόσφαιρα πυροδοτείται ενθουσιαστικά, όταν τα κορίτσια της Χορωδίας σέρνουν το χορό με Πρώτη τη Γενική Πρόξενο της Ελλάδος στη Σμύρνη κ. Αργυρώ Παπούλια.

Μνήμη του λαού μου, σε λένε Σμύρνη,

σε λένε Μενεμένη,

σε λένε … Μικρασία

Εκ του Γραφείου τύπου