14 Φεβρουαρίου 2016 | Τελευταία Νέα | 1501 προβολές

Δελτίο τύπου

Την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016 , ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας ιερούργησε στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον Εύοσμο.

Ο Σεβασμιώτατος ιχνογράφησε με ενάργεια το πορτρέτο της Χαναναίας μιας γυναίκας ειδωλολάτρισσας , η οποία όμως κατόρθωσε το ακατόρθωτο: να νικήσει με την ισχυρά πίστη της τη θέληση του Θεού .Ο Κύριος εκπλήσσεται μπροστά στην πίστη και στην επιμονή της Χαναναίας , την επαινεί «ω, γύναι, μεγάλη σου η πίστις» και ως αμοιβή της προσφέρει το αιτούμενο.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους αμέτρητους εθελοντές της Ενορίας, οι οποίοι ακούραστα και συνεχώς εκδαπανώνται στηρίζοντας όλους τους τομείς του Κοινωνικού και Φιλανθρωπικού έργου και υπογράμμισε το έθος να τιμώνται οι συνεργάτες και οι ευεργέτες του Ναού στην εορτή των Αγίων Ακύλα και Πρίσκιλλας.

Ας σημειωθεί ότι από το πρωί στην κατακόμβη του Ναού πραγματοποιούνταν εθελοντική αιμοδοσία. Είναι καταγεγραμμένο, και αξιοπρόσεκτο, πως πάνω από 100 φιάλες αίματος συγκεντρώνονται κάθε φορά.

Ο Συναξαριστής παραδίδει για τους αγίους Ακύλλα και Πρίσκιλλα

.

Οι Άγιοι Απόστολοι Ακύλας και Πρίσκιλλα ήταν ζευγάρι Ιουδαίων και καταγόταν από τον Πόντο. Κατοικούσαν στην Κόρινθο και εξασκούσαν το επάγγελμα του σκηνοποιού. Ήσαν δε άνθρωποι ενάρετοι και ευσεβείς.

Όταν ο απόστολος Παύλος, επισκέφθηκε την Κόρινθο, για να διδάξει την ορθόδοξη πίστη, το ζεύγος του πρόφερε θερμή φιλοξενία καθώς είχε εντυπωσιαστεί με το κήρυγμά του. Τόσο τους άγγιξε ο φλογερός και σωτήριος λόγος του απόστολου, ώστε αφού κατηχήθηκαν και βαπτίσθηκαν από αυτόν, αποφάσισαν να τον ακολουθήσουν στις περιοδείες του ως βοηθοί του. O απόστολος εντυπωσιάσθηκε τόσο από τις αρετές και τη χριστιανική τους δράση ώστε τους μνημονεύει στις επιστολές του γράφοντας ότι για τις προσφερθείσες υπηρεσίες τους και το θάρρος είναι ευγνώμων όχι μόνον εκείνος, αλλά και όλες οι εκκλησίες των εθνών.

Αργότερα οι διώκτες του χριστιανισμού τούς συνέλαβαν και αποκεφάλισαν τούς Αγίους χαρίζοντάς τους μαζί με τον τίτλο των Αποστόλων και τον τίτλο των Μαρτύρων.

O Άγιος Aκύλας εορτάζεται και στις

14 Ιουλίου

πολυτκιον  Χριστν γαπήσαντες κα φωτισθέντες τν νον, τ πίστει νούμενοι κα συζυγία σεμνή, κύλας κα Πρισκίλλα σαν μν προεσττες κκλησίας κατ’ οκον, Παύλου δ το φωστρος συνεργο κα προστται. Δι ατος τιμήσωμεν κα μιμησώμεθα. 

Εκ του Γραφείου Τύπου