30 Ιανουαρίου 2016 | Τελευταία Νέα | 1560 προβολές

Δελτίο τύπου

Απολυτίκιο

Τους τρεις μεγίστους φωστήρας της τρισηλίου Θεότητος, τους την οικουμένην ακτίσι δογμάτων θείων πυρσεύσαντας, τους μελιρρύτους ποταμούς της σοφίας, τους την κτίσιν πάσαν θεογνωσίας νάμασι καταρδεύσαντας, Βασίλειον τον μέγαν, και τον Θεολόγον Γρηγόριον, συν τω κλεινώ Ιωάννη, τω την γλώτταν χρυσορρήμονι, πάντες οι των λόγων αυτών ερασταί, συνελθόντες ύμνοις τιμήσωμεν· αυτοί γαρ τη Τριάδι, υπέρ υμών αεί πρεσβεύουσιν.

 

Το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2016, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας υποδέχθηκε, μέσα σε πάνδημη συμμετοχή , στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών στον Εύοσμο απότμημα από το ιερό λείψανο του Αγίου Λουκά Επισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας .

Ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρνάβας ,αφού τέλεσε μέσα σε κλίμα πανηγυρικό τον Εσπερινό, ανήμερα της εορτής ιερούργησε στο νεόδμητο μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό πλαισιούμενος από πλειάδα κληρικών της Μητροπόλεώς μας .

Στη Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ευόσμου – Κορδελιού κ. Πέτρος Σούλας , αντιπροσωπείες σχολείων υπό τη συνοδεία εκπαιδευτικών και πλήθος πιστού λαού .

Στο τέλος ,ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε με έμφαση, αφορμώμενος από το άγιο παράδειγμα των Τριών Ιεραρχών, πως «πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής πανουργία ου σοφία φαίνεται»..και παρότρυνε εκπαιδευτικούς και μαθητές να σπουδάσουν τη θύραθεν σοφία και να τη θέσουν στην υπηρεσία της κατά Θεόν σοφίας.

Η καθιέρωση της γιορτής των Τριών Ιεραρχών

Κάθε χρόνο, στις 30 Ιανουαρίου, η Χριστιανική Εκκλησία τιμά από κοινού τους τρεις Μεγάλους Πατέρες και Οικουμενικούς Δασκάλους, τον Μέγα Βασίλειο, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Στην Ελλάδα τιμώνται ως προστάτες της εκπαίδευσης και των γραμμάτων.

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών εισήχθη στην εκκλησία στα μέσα του 11ο αιώνα από τον λόγιο και Μητροπολίτη Ευχαϊτών Ιωάννη Μαυρόποδα (1000-1070), επί  αυτοκράτορος Κωνσταντίνου Θ’ του Μονομάχου (1000-1055).

Σκοπός του Μαυρόποδα ήταν να παρουσιάσει τις τρεις εξέχουσες αυτές προσωπικότητες της Χριστιανοσύνης ως τους κατ’ εξοχήν υπερμάχους του τριαδικού δόγματος και να δώσει τέλος στον φατριασμό που σοβούσε στο σώμα της εκκλησίας για το ποιος από τους τρεις ιεράρχες είναι ο σπουδαιότερος. Είναι χαρακτηριστικό ότι την εποχή εκείνη μεγάλος αριθμός ιερωμένων και πιστών είχαν χωριστεί σε τρεις ομάδες: τους Ιωαννίτες, τους Γρηγορίτες και τους Βασιλείτες.

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών, εκτός από τον εκκλησιαστικό χαρακτήρα, έχει και εκπαιδευτικό στα καθ’ ημάς. Τιμάται ως η εορτή των ελληνικών γραμμάτων, καθόσον οι τρεις ιεράρχες συνετέλεσαν στην ανάπτυξη της χριστιανική διδασκαλίας, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των αρχαίων ελληνικών γραμμάτων.

Ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της εορτής των Τριών Ιεραρχών καθιερώθηκε στις 9 Αυγούστου του 1841 από το ακαδημαϊκό συμβούλιο του Οθωνείου Πανεπιστημίου (νυν Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) και  πρωτογιορτάστηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1842.

Τα επόμενα χρόνια, ο εορτασμός επεκτάθηκε σ’ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Εκ του Γραφείου Τύπου