19 Φεβρουαρίου 2020 | Τελευταία Νέα | 1032 προβολές

Δελτίο Τύπου

Η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως διοργάνωσε με επιτυχία και φέτος, επί 15η χρονιά, την καθιερωμένη πλέον Επιστημονική Ημερίδα Θεολόγων Καθηγητών Γυμνασίων και Λυκείων της Ιεράς Μητροπόλεως.

Θέμα της Ημερίδας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020 στο Συνεδριακό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Αμπελοκήπων, ήταν: «Η παρουσία του Θεολόγου στο σύγχρονο σχολείο».

Προηγήθηκε η Θεία Λειτουργία και Αρχιερατικό Μνημόσυνο από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα για όλους τους κεκοιμημένους καθηγητές.

Οι εργασίες, την έναρξη των οποίων κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, άρχισαν με την ανάγνωση του μηνύματος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου από τον εκπρόσωπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Σεβασμιώτατο Συνοδικό Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιο, ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Α΄ Αντιπρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κ. Λάζαρο Κυρίζογλου, από τον Πρόεδρο του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτη Σκαλτσή και τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης κ. Παύλο Ματζιάρη.

Εισηγητής στο πρώτο μέρος της ημερίδας, στο οποίο προήδρευε ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Σκαλτσής, ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ με θέμα: «Έρχου και ίδε», ενώ κατά το δεύτερο μέρος, στο οποίο προήδρευε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, εισηγήτρια ήταν η κυρία Άννα Τιρικανίδου, δρ. Θεολογίας και Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Λαγκαδά, με θέμα: «Η παρουσία και ο ρόλος του θεολόγου στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο: επιστήμονας, παιδαγωγός, γεφυροποιός, παραδοσιακός και καινοτόμος».

Έπειτα από γόνιμο διάλογο, κατά τον οποίο ετέθησαν προβληματισμοί, σκέψεις και ερωτήματα, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας έκλεισε τις εργασίες της Ημερίδας, παρουσιάζοντας συνοπτικά τα σχετικά πορίσματα, ενώ ευχαρίστησε αφενός όλους τους παρευρισκομένους καθηγητές για την αθρόα συμμετοχή τους και αφετέρου τους συντελεστές της Οργανωτικής Επιτροπής της Ημερίδας για την άρτια διεξαγωγή της.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως