13 Νοεμβρίου 2018 | Τελευταία Νέα | 1485 προβολές

Δελτίο Τύπου

Τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου εορτάστηκαν με εκδήλωση τιμής και μνήμης στα Συμμαχικά Κοιμητήρια «Ζεϊτινλίκ» (επί της οδού Λαγκαδά) στις 11 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία υπεγράφη η ανακωχή τού Μεγάλου Πολέμου.

Εκπρόσωποι της Πολιτείας με επικεφαλής την Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης, βουλευτές, πρόξενοι, αυτοδιοικητικές, στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές καθώς και βετεράνοι πολέμου έδωσαν το «παρών», καταθέτοντας στεφάνι στη μνήμη των στρατιωτών της ειρήνης, οι οποίοι έπεσαν σε μία από τις πιο αιματηρές συγκρούσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Τελετή κατάθεσης στεφάνων πραγματοποιήθηκε στον Σερβικό, Ρωσικό, Ιταλικό, Βρετανικό και Γαλλικό τομέα, ενώ στο Ελληνικό μνημείο τελέστηκε και Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των υπέρ της ειρήνης πεσόντων Στρατιωτών.
Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα εκπροσώπησε ο πανοσιολογιώτατος αρχιμ. Παντελεήμων Αναστασιάδης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τίμησε τους νεκρούς του Πολέμου τελώντας Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, με την ευκαιρία των εορτασμών για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη λήξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, και καταθέτοντας στεφάνι στα μνημεία όλων των συμμαχικών δυνάμεων του “Ζεϊτινλίκ”.

Τα Συμμαχικά Κοιμητήρια “Ζεϊτινλίκ” αποτελούν τη μεγαλύτερη στρατιωτική νεκρόπολη της χώρας, όπου βρίσκονται ενταφιασμένοι 20.500 στρατιώτες των συμμάχων της Αντάντ, που πολέμησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου.