26 Ιουλίου 2020 | Τελευταία Νέα | 2759 προβολές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέστηκε με μεγαλοπρέπεια  στον Άγιο Παντελεήμονα Πολίχνης χοροστάτησε το απόγευμα της Κυριακής 26 Ιουλίου 2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας πλαισιούμενος από πλειάδα κληρικών της Μητροπόλεως.

Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π.Παύλος Πατσιάς με ενάργεια και γλαφυρότητα αναφέρθηκε στο μορφή του ιαματικού Αγίου Παντελεήμονα. «Η Εκκλησία μας προβάλλει σήμερα, είπε ο ομιλητής, το πρόσωπο του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Παντελεήμονος, ο οποίος είναι πεντάμορφος, γλυκύτατος, πραότατος και ο κορυφαίος στον όμιλο των Αναργύρων ιατρών. Είχε όλα τα προσόντα ως πλουσιόπαιδο με άρτια εγκύκλια μόρφωση να αναδειχθεί σε ιατρό των ανακτόρων. Ποιος όμως θα τον θυμόταν μετά από 2.000 χρόνια, αν επέλεγε τούτην την καριέρα;

Ο Αγιος Παντελεήμονας συνδύασε άριστα την αρετή με την επιστήμη, την ιατρική με τη φιλανθρωπία. Ο Άγιος γοητεύτηκε από το νέο του Χριστιανισμού. Ποιο είναι αυτό; Το νέο του Χριστιανισμού δεν είναι η νομοθεσία, αλλά ο Νομοθέτης. Το  θεανθρώπινο πρόσωπο του Χριστού έθελξε τον Άγιο Παντελεήμονα, ο οποίος «ηγήθηκε τα πάντα σκύμβαλα είναι,  ίνα Χριστόν κερδήση».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πριν την τέλεση του Εσπερινού κλήρος και λαός  προεστώτος του Σεβασμιωτάτου κ.Βαρνάβα υποδέχθηκαν μια περίλαμπρη Εικόνα του Αγίου Παντελεήμονα, η οποία περιέχει, μάλιστα, απότμημα αγίου λειψάνου του, γεγονός που την καθιστά ιδιαιτέρως χαριτόβρυτη. Η Εικόνα οδηγήθηκε εν πομπή στον Ιερό Ναό του Αγίου, ο οποίος συνεχώς εξωραΐζεται και φιλοτεχνείται με τον προσωπικό κόπο ευσεβών εθελοντών και τις οδηγίες του φίλεργου προϊσταμένου π.Δημητρίου Μπέλτση.

Στο τέλος του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε αναγνώστες τρεις νεαρούς, οι δυο εκ των οποίων είναι  φοιτητές  του Πολυτεχνείου και του Φυσικού Τμήματος του Α.Π.Θ, ενώ  ο τρίτος είναι μαθητής της Γ Λυκείου.

Στον Εσπερινό συμμετείχαν ο Δήμαρχος Παύλου Μελά κ.Δημήτρης Δεμουρτζίδης και οι Βουλευτές Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Στράτος Σιμόπουλος και πολύς κόσμος.

Εκ του Γραφείου Τύπου