10 Μαΐου 2015 | Τελευταία Νέα | 2038 προβολές

Δελτίο Τύπου

Τα συμμαχικά νεκροταφεία του Ζέιτενλικ στη Θεσσαλονίκη είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική νεκρόπολη της χώρας, όπου βρίσκονται θαμμένοι 20.500 στρατιώτες των συμμάχων της Αντάντ, που πολέμησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Εικάζεται ότι η συγκεκριμένη τοποθεσία επιλέχθηκε λόγω της ύπαρξης του καθολικού νεκροταφείου του Αγίου Βικεντίου και Παύλου, στον ίδιο χώρο, αλλά και της μετατροπής των γειτονικών κτιρίων των Λαζαριστών σε Νοσοκομείο.

Το νεκροταφείο χωρίζεται σε πέντε τομείς, ανάλογα με την εθνικότητα των πεσόντων:

Γαλλικός τομέας: 8.089 πεσόντες
Σερβικός τομέας: 7.500
Ιταλικός τομέας: 3.000
Βρετανικός τομέας: 1.600
Ρωσικός τομέας: 400

Η συμφωνία για την ίδρυση των Γαλλικών, Αγγλικών, Ιταλικών και Σερβικών νεκροταφείων υπεγράφη στις 20 Νοεμβρίου 1920, από τον Γενικό Διοικητή Θεσσαλονίκης Αδοσίδη (εκ μέρους της Ελλάδας) και εκ μέρους των συμμάχων από τους στρατηγούς Μπουσέ (Γαλλία), Μιλν (Αγγλία), Μίσιτς (Σερβία) και τον αντισυνταγματάρχη Τζιανμπερίνι (Ιταλία).

Την επέτειο της λήξης του πολέμου (11 Νοεμβρίου), παλαιοί πολεμιστές και εκπρόσωποι των συμμάχων καταθέτουν στεφάνια στο κοιμητήριο.

Το Σάββατο 9 Μαϊου 2015, για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τη νίκη του Ρωσικού Στρατού επί της χιτλερικής Γερμανίας στο Β Παγκόσμιο πόλεμο , ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας τέλεσε τρισάγιο στο μνημείο των πεσόντων Ρώσων μαχητών. Παρόντες ήταν –και κατέθεσαν στεφάνι – ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη κ. Αλεξέϊ Ποπόφ, ο Γενικός Πρόξενος της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη κ. Σίνισα Πάβιτς , η Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Μαρία Κόλλια –Τσαρουχά , εκπρόσωποι των Δήμων και άλλων συλλόγων και φορέων

Εκ του ΓραφείουΤύπου