Δελτίο τύπου
Σύσκεψη με θέμα τη συντήρηση και αναπαλαίωση του Βυζαντινού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χορτιάτη πραγματοποιήθηκε στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως με τη συμμετοχή ομάδας ειδικών επιστημόνων του Υπουργείου Πολιτισμού υπό την Γενική Γραμματέα κυρία Λίνα Μενδώνη. Στη σύσκεψη, η οποία συνεκλήθη με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Βαρνάβα, συμμετείχαν επίσης ο Δήμαρχος Χορτιάτη – Πυλαίας κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χορτιάτη – Πυλαίας κ. Μιχάλης Γεράνης.
Αξίζει να τονιστεί ότι ο Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος είναι ένα θαυμάσιο βυζαντινό μνημείο που βρίσκεται στο κέντρο του Χορτιάτη, έξω από τον περίβολο του μεταβυζαντινού Ναού του Αγίου Γεωργίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η εκκλησία της Μεταμορφώσεως ανήκει στον νησιωτικό, απλό οκταγωνικό τύπο και χρονολογείται γύρω στα μέσα του Ι2ου αιώνα, είναι δε ο μοναδικός Βυζαντινός Ναός αυτού του τύπου σε όλη την Ηπειρωτική Ελλάδα.
Πρόκειται για έναν μονόχωρο τρουλαίο Ναό με τετράγωνη κάτοψη, στον οποίο ο τρούλος στηρίζεται σε οκτώ τόξα μέσω ισάριθμων σφαιρικών τριγώνων και οι ωθήσεις του αντιμετωπίζονται απευθείας από τους εξωτερικούς τοίχους. Σε έρευνες που έχουν διεξαχθεί αναφέρεται ότι ο Ναός είναι χτισμένος με αρκετά αρχιτεκτονικά μέλη της μονής του Χορταΐτου, η ύπαρξη της οποίας μαρτυρείται σε βυζαντινές πηγές από τον 11ο αιώνα και η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς τον 15οαιώνα. Οι εξωτερικές διαστάσεις του ναού είναι 6,69 χ 8,70 μ. χωρίς την πεντάπλευρη αψίδα του Ιερού, που εξέχει προς τα ανατολικά, και το νάρθηκα στα δυτικά, που σήμερα δεν υπάρχει. Οι τοιχογραφίες του, οι οποίες κατά το μεγαλύτερο μέρος τους είναι καλυμμένες με νεότερα ασβεστώματα, ανάγονται στα τέλη του 12ουαιώνα και αποτελούν ίσως τις μοναδικές σωζόμενες τοιχογραφίες του αιώνα αυτού στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Εκ του γραφείου Τύπου