1 Μαΐου 2018 | Τελευταία Νέα | 970 προβολές

Δελτίο Τύπου

Στο Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας,  πραγματοποίησαν προσκυνηματική ευλαβική προσκύνηση τα στελέχη της Ι. Μητροπόλεως που διακονούν την Κατασκήνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Νήσο Πρώτη των Πριγκηποννήσων, το τριήμερο 28- 30 Απριλίου 2018.

Το Σάββατο 28 Απριλίου 2018, τα στελέχη πήραν την Ευχή του Πρώτου της Ορθοδοξίας για το διακόνημα της κατασκήνωσης.

Στη συνέχεια, στο Νιχώρι του Βοσπόρου κάτω από τον ιστορικό θόλο της Παναγίας της Κουμαριώτισσας πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Άρχοντα Μ. Χαρτοφύλακα της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Λάκη Βίγκα και το νέο Διευθυντή της Παιδοπόλεως κ. Διαμαντή Κομβόπουλο, καθηγητή- Φιλόλογο στο Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης με θεματική το πρόγραμμα και το οργανόγραμμα της κατασκήνωσης.

Κατά το τριήμερο της παραμονής, στη Βασιλίδα των Πόλεων, γεγονότα ιστορικής σημασίας έλαβαν χώρα όπως: ο Αγιασμός και τα Θυρανοίξια στο πρώτο Παρεκκλήσι του Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου, η δεξίωση στο « Γυαλί» -Έπαυλη στο Βόσπορο και η μουσική εκδήλωση από το Μουσικό Σχήμα του π. Ευστρατίου Γιουσμά από τη Μυτιλήνη.

Την Κυριακή 29 Απριλίου 2018, η Θεία Λειτουργία στην πόλη των Μουδανιών ξύπνησε «ματωμένες» μνήμες ιστορικών στιγμών. Ο Παναγιώτατος χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν.Αγίου Γεωργίου, ο οποίος από το 1923 λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο.

Ο Παναγιώτατος με το προσάναμμα της πίστης ανάβει μία- μία τις λυχνίες στη γη της Βιθυνίας και… «αναζωπυρώνονται οι φωτιές οι πλάστρες».

Η επίσκεψη στον Άγιο Γεώργιο του Edirnekapι και η συνομιλία με τον φλογερό και οραματιστή άγιο Ερυθρών π. Κύριλλο δεν άνοιξε μόνο προοπτικές συνεργασίας, αλλά υπήρξε πηγή έμπνευσης.

Ενώ, η ενορία είναι νεοσύστατη, ο Επίσκοπος κατάφερε με τη βιωματική ζώσα πίστη του να συγκεντρώσει πέρα από τους ομογενείς, Γεωργιανούς, και Σλαβόφωνους ορθοδόξους. Ενώ, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι χαίρει της εκτίμησης και της αποδοχής των Τούρκων γειτόνων.

Στην Αστική Σχολή του Γαλατά, άκρως εποικοδομητική υπήρξε η συνεργασία με την Πρόεδρο της Εφορίας, κ. Μαίρη Κομοροσάνο και τους Ermen και Ozen, συντονιστές της Χορωδίας «Barış için Müzik» (Μουσική για την εδραίωση της Ειρήνης). Μέσα σε κλίμα φιλικό και εγκάρδιο έγινε ο προγραμματισμός και τέθηκαν οι βάσεις μιας νέας συνεργασίας με τη Γυναικεία Χορωδία της Ι.Μητροπόλεως «Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος».

Στο κλεινό Φανάρι, στις αυλές της Μητρός Εκκλησίας η  ευχή του Πατριάρχη του Γένους σηματοδότησε την έναρξη στη διακονία της Παιδόπολης  το Καλοκαίρι του 2018, Θεού θέλοντος.

Εκ του Γραφείου Τύπου