31 Δεκεμβρίου 2017 | Τελευταία Νέα | 1284 προβολές

Δελτίο τύπου

 Μέσα σε κλίμα εορταστικό, πανηγυρικό, το  Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2017 και ενώ ήταν παρόντες ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σωκράτης Φαμέλλος, οι αρχηγοί της Αστυνομίας, του Στρατού, Βουλευτές, ο νέος Πρόξενος της Γεωργίας, οι Δήμαρχοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης και οι συνεργάτες της Μητρόπολης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας ευλόγησε την Αγιοβασιλιάτικη πίττα και στη συνέχεια  παρουσίασε εκτενώς έναν απολογισμό του τεράστιου ποιμαντικού και φιλανθρωπικού έργου της Μητρόπολης για το 2017.

Η Γυναικεία Χορωδία της Μητρόπολης «Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος» εμπλούτισε  μελωδικά την Πρωτοχρονιάτικη Σύναξη με παραδοσιακά  κάλαντα και έντεχνα τραγούδια.   

Στο τέλος, όλοι οι παριστάμενοι πήραν την ευχή του Σεβασμιώτατου και όμορφα συμβολικά δώρα –ευλογίες για το 2018 που είναι επί θύραις!

 

Το Γραφείο Τύπου της Μητροπόλεως  εύχεται σε όλους καλή και ευλογημένη τη νέα χρονιά !

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2017

 

 • ΕΝΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ & ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Λειτουργούν συνολικά 17 συσσίτια και 15 τράπεζες τροφίμων με 8.109 σιτιζόμενους καθημερινά.

 

 • ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ «Η ΑΓΑΠΗ»

Διένειμε 15 τόνους τροφίμων σε 365 δικαιούχους.

 

 • ΔΕΜΑΤΑ

Διανεμήθηκαν 5.420 δέματα από τις ενορίες για τις εορτές.

 

 • ΤΡΑΠΕΖΑ ΡΟΥΧΙΣΜΟΥ «Ο ΧΙΤΩΝ»

Διένειμε 31.538 τεμάχια ρούχων σε 2.300 δικαιούχους.

 

 • ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ «ΥΓΕΙΑ»

Προσφέρουν υπηρεσίες εθελοντικά 29 γιατροί με 21 ειδικότητες και 5 νοσηλευτές, εξετάσθηκαν 750 ασθενείς, εμβολιάστηκαν 650 παιδιά, έγιναν 25 υπερηχογραφήματα σε δύο μήνες, δόθηκαν 10.309 φάρμακα σε δικαιούχους και υπάρχουν διαθέσιμα 11.859 φάρμακα.

Δόθηκαν φάρμακα: α) στο Νοσοκομείο «Θεαγένειο», β) στο Μοναστήρι της Ορμύλιας, γ) στη Euromedica Γενική Κλινική, δ) στους «Γιατρούς του κόσμου», ε) στη Σκήτη της Αγίας Άννης, στ) στα κοινωνικά φαρμακεία των Δήμων Παύλου Μελά και Νεάπολης-Συκεών, ζ) στο Πολυδύναμο Ιατρείο Καστελλόριζου και η) στις Φυλακές Διαβατών.

Δωρεά «Ιδρύματος Λάτση» 1 υπερηχοτομογράφου καρδιάς και 1 υπερηχοτομογράφου σώματος-σπλάχνων, 3 κεφαλών και 1 εκτυπωτή για καρδιολογικά και άλλα υπερηχογραφήματα.

 

 • ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

Έγιναν 5 επιστημονικές διαλέξεις και τις παρακολούθησαν 400 άτομα.

 

 • ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ

Συγκέντρωσαν 1.113 φιάλες αίματος.

 • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΙΤΙΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ «Η ΣΤΟΡΓΗ»

Σιτίζονται καθημερινά 200 μαθητές.

 

 • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ «Η ΣΠΟΥΔΗ»

Τα κοινωνικά φροντιστήρια που λειτουργούν στις ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως έχουν 748 μαθητές.

 

 • ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ «Ο ΦΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»

 Είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα 150 παιδιά.

 

 • ΞΕΝΩΝΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ» (Εύοσμος) ΚΑΙ «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» (Εξοχή)

Υπάρχουν 39 κλίνες και στους δύο ξενώνες και αριθμούν «Το Σπίτι των Αγγέλων» στον Εύοσμο 2.700 διανυκτερεύσεις και η  «Φιλοξενία» στην Εξοχή 3.408 διανυκτερεύσεις και συνολικά 6.108 διανυκτερεύσεις. Εξυπηρετούν τα Νοσοκομεία της Δυτ. Θεσ/νίκης.

 

 • ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ

Φοιτούν 216 μαθητές. Αποφοίτησαν από το σχολείο 43 μαθητές, εκ των οποίων εισήχθησαν στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. 30 μαθητές.

 

 • ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ «Ο ΚΑΛΟΣ ΠΟΙΜΗΝ» ΚΑΙ «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ»

Στις δύο κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως φιλοξενήθηκαν συνολικά 2.274 παιδιά και προσέφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους 469 στελέχη και 121 διακονητές. Φέτος μάλιστα, πρώτη χρονιά, εφαρμόστηκε με απόλυτη επιτυχία το πρωτοποριακό πρόγραμμα «ΚΟΣΜΟΣ», το οποίο αφορά στην ανταλλαγή στελεχών κατασκηνώσεων της Μητρόπολής μας με την Ι. Μ. Βοστώνης, αλλά και φιλοξενία παιδιών από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

 

 • ΥΠΟΤΡΟΦΟΙ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Στο Οικοτροφείο της Ιεράς Μητροπόλεως στην ενορία του Αγίου Αθανασίου Παλαιοκάστρου φιλοξενούνται 13 μαθητές από την Σερβία, την Ρουμανία και την Ελλάδα και στους ξενώνες φιλοξενίας φοιτητών της Ιεράς Μητροπόλεως 7 φοιτητές από την Σερβία, την Ρουμανία, την Βουλγαρία και την Κολομβία.

 

 • ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Ολοκληρώνεται το έργο του Γηροκομείου της Ιεράς Μητροπόλεως «Εστία Παπαγεωργίου» στον Εύοσμο με την ενίσχυση του Ιδρύματος Παπαγεωργίου, ενώ παράλληλα δρομολογείται η έναρξη των εργασιών ενός νέου Ιδρύματος, της «Φροντίδας Παπαγεωργίου», το οποίο έχει ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

 

 • ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΩΝ ΔΙΑΒΑΤΩΝ

Συνεχές ενδιαφέρον της Ιεράς Μητροπόλεως για την ανακούφιση των φυλακισμένων με ποιμαντικές επισκέψεις του Μητροπολίτη, Θείες Λειτουργίες κάθε Σάββατο και εορτές, οικονομικές ενισχύσεις απόρων και διανομή δώρων (εικόνες, παπούτσια, παντόφλες, βιβλία). Συντονιστής του έργου ο πατήρ Παρθένιος Μαχαιριώτης.

 

 • ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, η οποία ενημερώνει το κοινό για όλα τα νέα και τις δραστηριότητες της Ιεράς Μητροπόλεως και των ενοριών επισκέφθηκαν 436.000 επισκέπτες. Το Γραφείο Τύπου είναι αρμόδιο για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση. Υπεύθυνες είναι οι κυρίες Μαρία Χαραλαμπίδου και Χριστίνα Κεναμέα.

 

 • ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού της Ιεράς Μητροπόλεως, υπό τη διεύθυνση του κυρίου Κωνσταντίνου Νίγδελη, επισκέφθηκαν 68 σχολεία και 1.750 μαθητές και καθηγητές.

 

 • ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ

Την Δευτέρα 29 και την Τρίτη 30 Μαΐου 2017 επισκέφθηκε την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με την ευκαιρία της διοργάνωσης του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Στελεχών Κατασκηνώσεων στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως στη Μακρυνίτσα Σερρών. Στο περιθώριο της παρουσίας του στη Μητρόπολή μας, ο Μακαριώτατος, συνοδευόμενος από τις αρχές του τόπου, επισκέφθηκε και τη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, θέλοντας να εκφράσει τη γενικότερη ευαισθησία της Εκκλησίας για ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα για την ανάδειξη του θαλάσσιου δυτικού μετώπου της πόλης.

 

 • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Πραγματοποιήθηκαν 4 μεγάλες εκδηλώσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Δυτικής Θεσσαλονίκης στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης:

– το 5ο Φεστιβάλ Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως,

– οι «Μαρτυρίες Ζωής» του Εκκλησιαστικού Σχολείου μας,

– η «Συνάντηση» στο Άσμα Ασμάτων του Σολομώντα και

– «Από την Κωνσταντινούπολη στη Θεσσαλονίκη» με τη χορωδία του Πανεπιστημίου Bachesexir της Κωνσταντινούπολης.

 

 • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ

Η Γυναικεία Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως «Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος» αριθμεί 48 άτομα και εννιαμελή ορχήστρα με χοράρχη την κ. Μαρία Χαραλαμπίδου και εμφανίστηκε:

– σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες, καλεσμένη του Ευρωκοινοβουλίου

– στο 5ο Φεστιβάλ Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως,

– στην εκδήλωση του 4ου Γυμνασίου Νεάπολης για τον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης,

– σε εκδήλωση του Δήμου Χορτιάτη-Πυλαίας για τη μητέρα,

– σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Bahcesehir στην Κωνσταντινούπολη

– στην εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως «Από την Κωνσταντινούπολη στη Θεσσαλονίκη» και

– στην 11η Συνάντηση χορωδιών του Μικρασιατικού Συλλόγου «Ουσάκ» της Ευκαρπίας.