Δελτίο τύπου
ᾞσας Γαβριὴλ πρὶν τὸ Χαῖρε τῇ Κόρῃ.
ᾌδεις δὲ καὶ νῦν, Ἄξιόν σε ὑμνέειν.
Το Σάββατο 10 Ιουνίου 2017, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου στη Νεάπολη, τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και συγχοροστατούντων των Αρχιερέων Ειρηνουπόλεως κ. Δημητρίου, Κασσανδρείας κ. Νικοδήμου, Εδέσσης κ. Ιωήλ, Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέα, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, Θεουπόλεως κ. Παντελεήμονος και Σαλώνων κ. Αντωνίου, οι οποίοι προσήλθαν για να λαμπρύνουν και επιτείνουν, με την παρουσία τους, τη χαρά της Εορτής του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα.
Με την μεγαλοπρεπή τέλεση της Ακολουθίας του Εσπερινού, τιμήθηκε η Σύναξη της Παναγίας του Άξιον Εστί, η μνήμη των Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα και επισφραγίστηκε η διακονία των Κύκλων μελέτης Αγίας Γραφής.
Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Νεαπόλεως-Συκεών κ. Σίμος Δανιηλίδης, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων–Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, εκπρόσωποι του Στρατού και της Αστυνομίας και πλήθος πιστών .
Ο Σεβασμιώτατος Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, στον εμβριθή λόγο του, αναφέρθηκε στη Θεομητορική γιορτή του Άξιον Εστί, καθώς και στη ζωή και στη μαρτυρική τελευτή των δύο Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα. Με τα φτερά του λόγου, ο άγιος Χαλκίδος, ταξίδεψε στο Σεπτό Φανάρι και ευχήθηκε στο Πατριάρχη του Γένους, ενώ συγχρόνως, με πινελιές αδελφικής αγάπης και αναγνώρισης, ιχνογράφησε την προσωπικότητα του εορτάζοντος Μητροπολίτου κ. Βαρνάβα, εξαίροντας τους κόπους, τις θυσίες και τη μέριμνά του υπέρ της ευδοκίμησης του ποιμνίου του.
Στη χαρά της γιορτής του Ποιμενάρχη και Γέροντά της συμμετείχε και η Χορωδία της Μητροπόλεως με μελωδικά τραγούδια, έντεχνα και παραδοσιακά.
Ο Συναξαριστής παραδίδει:
Η εικόνα της Παναγίας, το «Ἄξιον ἐστι», είναι μια από τις περίφημες εικόνες του Αγίου Όρους. Βρίσκεται στο ναό του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους, θεωρούμενη ως «κοινή εφέστιος προστάτις» εικόνα όλων των Αγιορείτικων Μονών, φέρουσα στο πλαίσιό της τις σφραγίδες και των 20 Μονών. Αρχικά η εικόνα αυτή βρισκόταν σε ένα παντοκρατορινό κελί στην τοποθεσία τη λεγόμενη κοιλάδα του «Ἄδειν» κοντά και κάτω από τη σκήτη του Αγίου Ανδρέα. Την 11 Ιουνίου 980 μ.Χ. (κατά άλλους το 982 μ.Χ.) ο γέροντας έλειπε από το κελί, καθώς είχε πάει σε μια αγρυπνία στις Καρυές, αφήνοντας μόνο τον υποτακτικό του. Ο υποτακτικός τη νύχτα έκανε κανονικά τον κανόνα του. Ακούει σε μια στιγμή να του χτυπάνε την πόρτα, ανοίγει και βλέπει έναν περαστικό να του ζητάει να τον φιλοξενήσει, πράγμα που γίνεται. Συνεχίζει ο μοναχός τον κανόνα του μέχρι που φτάνει στην θ’ ωδή «Τὴν Τιμιωτέρα τῶν Χερουβίμ…». Τότε τον διακόπτει ο φιλοξενούμενος και του λέει: «Όχι, πρώτα θα πεις: Ἄξιον ἐστιν ὡς ἀληθῶς…» ως συμπλήρωμα του υπό του Κοσμά Μαϊουμά Μεγαλυνάριου της Θεοτόκου. Ο μοναχός ενθουσιασμένος ζητάει να του γράψει ο νέος τον ύμνο για να μπορεί να τον ψάλλει και αυτός. Επειδή όμως δε βρέθηκε μελάνι και χαρτί μέσα στο κελί, ο μυστηριώδης ξένος μοναχός χάραξε τον ύμνο με το δάκτυλό του σε μια πέτρινη πλάκα και προσθέτοντας ότι έτσι πρέπει να ψάλλεται στο εξής ο ύμνος αυτός από όλους τους Ορθόδοξούς, έγινε άφαντος.Οι Αγιορείτες έστειλαν την πλάκα στον βασιλιά και στον Πατριάρχη Νικόλαο Χρυσοβέργη ο οποίος ενέκρινε την εισαγωγή του αγγελικού αυτού ύμνου στο λειτουργικό βίο της Εκκλησίας. Την δε εικόνα, μπροστά στην οποία ψάλθηκε για πρώτη φορά ο αγγελικός ύμνος, τη μετέφεραν στο Πρωτάτο, στο οποίο καθιερώθηκε να γίνεται και η ετήσια πανήγυρη σε ανάμνηση του θαύματος και προς τιμή της Θεοτόκου.Σύμφωνα με το αρχαίο συναξάρι, η γιορτή αυτή αρχικά τελούνταν στο Κελί, όπου είχε γίνει το θαύμα, και μάλιστα προς τιμή του αρχάγγελου Γαβριήλ, που χωρίς άλλο ήταν ο θαυμαστός εκείνος ξένος μοναχός.Έτσι, το Μεγαλυνάριο αυτό της Θεοτόκου που συνέθεσε ο Κοσμάς (ο επίσκοπος Μαϊουμά) σήμερα ονομάζεται «Άξιον Εστί», εκ των δύο πρώτων λέξεων του Θεομητορικού αυτού Ύμνου . Εμφάνιση της Παναγίας «Άξιον Εστί» στον Γέροντας Παΐσιο Διηγήθηκε ο Γέροντας Παΐσιος: «Τη Δευτέρα της Διακαινησίμου καθόμουν στο Αρχονταρίκι και έλεγα την ευχή. Ξαφνικά αισθάνθηκα μια ευωδία, άλλο πράγμα! Βγήκα στο διάδρομο να δω από πού προέρχεται, πήγα στην Εκκλησία, τίποτα. Βγήκα έξω στην αυλή. Η ευωδία ήταν πολύ πιο έντονη. Ακούστηκε να χτυπά το τάλαντο. Κοίταξα και είδα να κατεβαίνει προς τα κάτω η λιτανεία, και κατάλαβα ότι προέρχεται από την εικόνα της Παναγίας». Αυτή την ημέρα γίνεται η λιτανεία της θαυματουργού εικόνος του «Ἄξιον ἐστίν». Κατεβαίνει πιο κάτω από το Κουτλουμούσι, ως το Κελλί των Αγίων Αποστόλων (Αλυπίου). Το Κελλί της «Παναγούδας» απέχει ένα χιλιόμετρο περίπου. Από αυτή την απόσταση η Παναγία έστειλε τρόπον τινά τον χαιρετισμό της στον Γέροντα. Εκ του Γραφείου Τύπου |