11 Ιουνίου 2017 | Τελευταία Νέα | 2316 προβολές

Δελτίο τύπου

Eις τον Bαρθολομαίον.
Κα
σς μαθητς, Χριστ, Βαρθολομαος,
Μιμο
μενς σε, σταυρικν φρει πθος.

Eις τον Bαρνάβαν.
πρ λθον σπφειρον, ς γραφ λγει,
Το
ς συντρβοντας εχε Βαρνβας λθους.

 

Διπλή η  γιορτή και η χαρά  διπλή: Η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας άγουν τα ονομαστήριά τους  και συνευφραίνεται χαρμόσυνα το πλήρωμα της Εκκλησίας σε όλη  την Οικουμένη και  στην τοπική Εκκλησία.

Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου ,την Κυριακή 11 Ιουνίου 2017, τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στην οποία ιερούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος και ο επιχώριος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας.

Παρόντες ήταν Δήμαρχοι, Δημοτικά Συμβούλια, εκπρόσωποι του Στρατού και της Αστυνομίας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος υποδέχτηκε  στο Επισκοπείο τα πνευματικά του παιδιά, τα οποία έσπευσαν από όλα τα μέρη της Μητρόπολης να υποβάλουν με ευγνωμοσύνη  τα σέβη τους και να ζητήσουν την άγια ευχή Του, ανάμεσα τους και πολιτικοί άρχοντες, όπως ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, οι βουλευτές κ. Σταύρος Καλαφάτης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Μάρκος Μπόλαρης, Γιώργος Λαζαριδης  και οι Δήμαρχοι όλων των Δυτικών Συνοικιών.

 

Ο Συναξαριστής παραδίδει :

νδεκτ σταρωσαν ρφρονα Βαρθολομαον.

Ο Βαρθολομαίος ήταν από τους δώδεκα Αποστόλους του Κυρίου και κήρυξε το Ευαγγέλιο στους Ινδούς, στους οποίους και παρέδωσε το κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο. Οι ειδωλολάτρες τον σταύρωσαν, και έτσι ένδοξα τελείωσε τη ζωή του με το μαρτύριο.

Ο Βαρνάβας (ο και Iωσής ονομαζόμενος) ήταν Ιουδαίος Λευίτης, από την Κύπρο και στα χρόνια των Αποστόλων κατοικούσε στην Ιερουσαλήμ. Βασικός συνεργάτης του Αποστόλου Παύλου ο Βαρνάβας, κήρυξε το Ευαγγέλιο του Χριστού  στην Ιερουσαλήμ, στη Ρώμη, στην Αλεξάνδρεια και στη γενέτειρά του Κύπρο. Εκεί, λιθοβολήθηκε από τους Ιουδαίους και τους ειδωλολάτρες, οι οποίοι στη συνέχεια τον έκαψαν (Σαλαμίνα, Κύπρος). Τα άγια λείψανα του, συνέλεξε ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Μάρκος, και τα τοποθέτησε μέσα σε σπήλαιο. Παλαιά παράδοση αναφέρει ότι ο Βαρνάβας ενταφιάσθηκε με το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον, το οποίο και είχε αντιγράψει με τα χέρια του και το οποίο προσπάθησε να κάνει γνωστό «πάση τη κτίσει».

Ο Βαρνάβας υπήρξε μεγάλη και ένδοξη εκκλησιαστική φυσιογνωμία, που διακρίθηκε για τη φλογερή του πίστη και για την ικανότητα του στο κήρυγμα του θείου λόγου.

Και οι δυο Απόστολοι συνέβαλαν κατά τον καλύτερο τρόπο στην εκπλήρωση της προφητείας του Κυρίου, ότι «εἰς πάντα τὰ ἔθνη δεῖ πρῶτον κηρυχθῆναι τὸ εὐαγγέλιον» (Μάρκ., ιγ’10). Δηλαδή, πρέπει σε όλα τα έθνη, σύμφωνα με το θείο σχέδιο να κηρυχθεί προηγουμένως το Ευαγγέλιο, για να είναι το κήρυγμα αυτό έλεγχος για εκείνους που δε θα πιστέψουν.

Εις πολλά έτη, άγιε Δέσποτα!!

Εκ του Γραφείου Τύπου