27 Ιανουαρίου 2019 | Τελευταία Νέα | 1452 προβολές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019,  ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας  και πάσης Αφρικής κ.Θεόδωρος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, η οποία τελέστηκε με μεγαλοπρέπεια  στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Αμπελοκήπων. Τον δεύτερο τη τάξει Πατριάρχη πλαισίωναν οι Μητροπολίτες Νέας Γουϊνέας κ.Γεώργιος, Κινσάσας  κ.Νικηφόρος, Κανάγκας κ.Μελέτιος και Καμερούν κ.Γρηγόριος, ενώ από την Ελλαδική Εκκλησία συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.Ιωήλ και Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.Ιουστίνος μαζί με τον επιχώριο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβα.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.Θεόδωρος ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να τελέσει μνημόσυνο για το μακαριστό πατέρα Κοσμά Γρηγοριάτη, τον άγιο ιεραπόστολο, ο οποίος διακόνησε θυσιαστικά το λαό της Αφρικής και επισφράγισε  τη διακονία του, πρίν τριάντα ακριβώς χρόνια, με τη θυσία της ίδιας του της ζωής.

« Ως ωραίοι οι πόδες των ευαγγελιζομένων την ειρήνην»: με τούτο το γραφικό στίχο άρχισε ο Σεβασμιώτατος κ.Βαρνάβας την προσλαλιά του απευθυνόμενος στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Ο Σεβασμιώτατος  υπογράμμισε με έμφαση πόσο μεγαλειώδες είναι το έργο της ιεραποστολής, αφού προηγουμένως έκανε μια μικρή αναφορά στον Μέγα Απόστολο των Εθνών Παύλο, ο οποίος έφερε το μήνυμα του Ευαγγελίου στη γη των Μακεδόνων ύστερα από την επιταγή του οράματος «διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησον ημίν».

 Ο  Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε επίσης στη θυσία του π. Κοσμά Γρηγοριάτη οποίος απέδειξε με τη σπονδή της ζωής του την αγάπη του για το Χριστό και την ιεραποστολή. Λίγο πριν κλείσει το λόγο του, καλωσόρισε τα παιδιά της Ομογένειας από την Κωνσταντινούπολη και την Ίμβρο, τα οποία αυτό το διάστημα φιλοξενούνται στη Μητρόπολη.

Στη συνέχεια, η σκυτάλη του λόγου πέρασε στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, ο οποίος θυμήθηκε τη Μικρασιατική καταγωγή του, τη Σμυρνιά μητέρα του, τις σπουδές του στη Θεσσαλονίκη, καθώς και τη γνωριμία και την υποστήριξη που είχε από το μακαριστό Μητροπολίτη Διονύσιο. Ο Πατριάρχης στο πρόσωπο του ιεροδιακόνου π. Βοσπορίου  χαιρέτησε, όπως είπε, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.Τέλος, ο Μακαριώτατος προσκάλεσε τα Ρωμηόπουλα της Πόλης  στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, για να ενώσουν τα όμορφα τραγούδια τους με αυτά των παιδιών της Αφρικής.   

Παρόντες ήταν ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων –Μενεμένης κ.Λάζαρος Κυρίζογλου και αξιωματικοί του στρατού και της αστυνομίας.

Εκ του Γραφείου Τύπου