6 Φεβρουαρίου 2016 | Τελευταία Νέα | 2184 προβολές

Δελτίο Τύπου

Ρίγη συγκινήσεως διαπερνούν το σώμα και την καρδιά κάθε Μικρασιάτη Ορθόδοξου Χριστιανού και όχι μόνον, καθώς από την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016, η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος πραγματοποιεί επίσημη πολυήμερη επίσκεψη στα αιματοβαμμένα και αγιασμένα χώματα της Ιωνίας και συγκεκριμένα στη Σμύρνη, για να προστεί των λατρευτικών εκδηλώσεων επί τη μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Βουκόλου, πρώτου Eπισκόπου Σμύρνης, και άλλων εκδηλώσεων, που οργανώθηκαν στα πλαίσια αυτής της επίσκεψης κάτω από την καθοδήγηση του ιερατικού προϊσταμένου Σμύρνης, Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου, Κυρίλλου Συκή.

Ο Παναγιώτατος, μετά της τιμίας συνοδείας αυτού, αφίχθη στο αεροδρόμιο της πόλεως το απόγευμα της Παρασκευής και μετά από μια σειρά εθιμοτυπικών επισκέψεων στους φορείς αυτής, έφτασε στον Ιερό Ναό Αγίου Βουκόλου Σμύρνης, τον μόνον ναό που διεσώθη από την καταστροφή, για να τελέσει τον πανηγυρικό Εσπερινό.

Εκεί τον περίμεναν οι αρχιερείς που τον συνοδεύουν, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, πλήθος κληρικών και προσκυνητών από πολλά μέρη.

Προ της ενάρξεως του Εσπερινού, ο Παναγιώτατος υποδέχθηκε αντίγραφο της Ιεράς εικόνος της Παναγίας της Παραμυθίας από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, η οποία και την δώρησε στην ορθόδοξη εκκλησία της Σμύρνης.

Τον Παναγιώτατο καλωσόρισε η Ορθόδοξη Κοινότητα της πόλης προσφέροντας του ένα εγκόλπιο.

Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος και όλη η συνοδεία του, καθώς και οι επισκέπτες μετέβησαν στο Εμπορικό Επιμελητήριο Σμύρνης για την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Παρασκευά Συριάνογλου με τίτλο «Μια αγάπη δυο Θεοί», που αναφέρεται σε αληθινή ιστορία από την εποχή του ξεριζωμού, και εκεί, μετά τη βιβλιοπαρουσίαση, ετοιμάστηκε μια όμορφη εκδήλωση με ήχους και τραγούδια της καθ’ ημάς Ανατολής από το μικρασιατικό σύλλογο Ρεθύμνου Κρήτης.

Ακολούθησε επίσημο δείπνο προσφορά του προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Εκρεμ Ντεριρτάς.

Παράλληλα, και στα πλαίσια αυτής της επίσκεψης στη γη της Ιωνίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος με τις συνοδείες τους, πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής, οφειλόμενη επίσκεψη στο γενέθλιο τόπο των προγόνων του Μητροπολίτου κ. Βαρνάβα, των παππούδων του δηλαδή, στο Χαμιντιέ-Μουραντιέ της περιοχής Μαγνησίας της Μικράς Ασίας, χωριό αμιγώς ελληνικό την εποχή προ του διωγμού, όπου συναντήθηκαν με το Δήμαρχο της περιοχής, περπάτησαν στα σοκάκια, επισκέφθηκαν το τζαμί της περιοχής που χτίστηκε με πέτρες και μάρμαρα από την εκκλησία που υπήρχε εκεί, μίλησαν με κατοίκους, επισκέφθηκαν τα χωράφια και τα χώματα της ευλογημένης εκείνης γης και με αυτόν τον τρόπο τέλεσαν ένα μνημόσυνο για όλους εκείνους που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες βίαια και βάναυσα και άφησαν εκεί την ίδια τους τη ζωή.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως