28 Οκτωβρίου 2014 | Τελευταία Νέα | 1117 προβολές

Δελτίο τύπου

Τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Ειρηναίο υποδέχτηκε, μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και ιερής συγκίνησης, ο κλήρος και ο λαός της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλως και Σταυρουπόλεως σήμερα στις 6.00μμ στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου. Στην υποδοχή παραβρέθηκαν ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ.Ορφανός ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, τοπικοί βουλευτές, δήμαρχοι, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορείς σωματείων και πολιτιστικών συλλόγων καθώς και η μαθητιώσα νεολαία.

Στην προσφώνηση του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως υπογράμμισε : «αυτήν τη στιγμή αισθήματα χαράς κατακλύζουν την ψυχή μας. Χαράς αγιοπνευματικής η οποία απορρέει από την αγάπη που συνδέει τον Ελληνικό με το Σέρβικο λαό. Όπως λέει ο ημέτερος Φώτης Κόντογλου «αγάπη που δεν πέρασε από τον πόνο δεν είναι αληθινή. Η αγάπη Ελλήνων και Σέρβων είναι αληθινή γιατί πέρασε από τον πόνο. Η Ελένη Δραγάση, Σερβίδα πριγκίπησσα, η μετονομασθείσα Υπομονή, υπήρξε η μητέρα του τελευταίου Βυζαντινού αυτοκράτορα, γεγονός που επιμαρτυρεί την ύπαρξη ισχυρών δεσμών. Σας παρακαλώ, Μακαριώτατε, να ευλογήσετε το λαό μου, τους ιερείς , τα παιδιά μας …»

Στην αντιφώνηση ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ.Ειρηναίος αποκάλυψε τη δυσκολία του να εκφράσει με λόγια όσα η καρδιά του ένιωθε . Αναφέρθηκε με ευγνωμοσύνη στη βοήθεια που πρόσφερε ο Ελληνικός λαός και ιδιαίτερα ο λαός της Μητρόπολης στο Σερβικό λαό τα χρόνια τα χρόνια της σκληρής δοκιμασίας του.

Ο Μακαριώτατος με έκδηλη συγκίνηση αναφέρθηκε στα Συμμαχικά Κοιμητήρια, Ζέϊτενλικ, στα οποία βρίσκονται θαμμένοι 7.500 Σέρβοι στρατιώτες. «Αυτοί οι νεκροί, οι προασπιστές του αγαθού της Ειρήνης, συνδέουν αδιάρρηκτα το Σερβικό με τον Ελληνικό λαό».

Το Σάββατο 18 Οκτωβρίου ο Μακαριώτατος αναμένεται στα κοιμητήρια του Ζεϊτενλικ για την τέλεση τρισαγίου υπέρ της αναπαύσεως των κεκοιμημένων Σέρβων μαχητών.

Εκ του Γραφείου τύπου