11 Μαΐου 2018 | Τελευταία Νέα | 1704 προβολές

Δελτίο Τύπου

Με ιεροπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη των Αγίων ενδόξων ισαποστόλων και αυταδέλφων Κυρίλλου και Μεθοδίου, των Θεσσαλονικέων και φωτιστών των Σλάβων, στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως με επίκεντρο την ομώνυμη ενορία του Ευόσμου.

Την παραμονή της εορτής, Πέμπτη 10 Μαϊου 2018, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα.

Τον θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Κιζιρίδης, επικεντρώνοντας το λόγο του στη ζωή και τη δράση των Αγίων αδελφών, τα οποία συνέδεσε με τη σύγχρονη πραγματικότητα διερωτώμενος χαρακτηριστικά: «Εμείς σήμερα, άραγε, έχουμε την ίδια αγωνία; Οι χριστιανοί του σήμερα, άραγε, μιλάμε μια γλώσσα που την καταλαβαίνουν οι σύγχρονοί μας άνθρωποι; Οι συγγενείς μας; Τα παιδιά μας; Οι φίλοι μας; Οι γνωστοί μας; Οι άνθρωποι που ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή; Τότε υπήρχαν δύο διαφορετικές γλώσσες… Τώρα υποτίθεται είναι μία, αλλά όμως έχουμε τον κίνδυνο να μιλάμε ακατανόητα. Να μιλάμε για τον αντίχριστο και όχι για τον Χριστό. Να μιλάμε για θαύματα και περίεργα σημεία και όχι για τη διδασκαλία του Χριστού. Να μιλάμε για το τι πρέπει να κάνουν οι άλλοι και να μην έχουμε κατανοήσει ότι πρώτος αποδέκτης της διδαχής του Χριστού πρέπει να είναι ο εαυτός μας. Να μιλάμε… να μιλάμε… να μιλάμε… μόνο! Ενώ ο Χριστός είπε… να δείχνουμε. Μας είπε φως και όχι στόμα…».

Την κυριώνυμο ημέρα, Παρασκευή 11 Μαϊου 2018, του Όρθρου και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Βαρνάβας, ενώ τη διακονία του λόγου ανέλαβε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Παύλος Ιωσηφίδης, τονίζοντας τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ζωής του Χριστιανού μέσα από το παράδειγμα των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος, αφού ευλόγησε τα κόλλυβα προς τιμήν των Αγίων, ευχαρίστησε τους πατέρες, τους συνεργάτες και τη νεολαία του Ιερού Ναού καθώς και όλους όσοι κοπίασαν για την προετοιμασία της πανηγύρεως και ιδιαίτερα τον πιστό λαό του Θεού για τη συμμετοχή του σε αυτήν. 

Παρόντες στις ιερές ακολουθίες ήταν εκπρόσωποι της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Πέτρο Σούλα.   

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως