7 Μαΐου 2015 | Τελευταία Νέα | 1104 προβολές

Στην έναρξη του 7ου Πανευρωπαϊκού – 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νοσηλευτών, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Grand Hotel 7-10 Μαΐου 2015, μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας και είπε τα εξής:

«Αξιότιμα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του παρόντος συνεδρίου και προσφιλείς σύνεδροι, τέκνα φωτόμορφα της Εκκλησίας, Χριστός Ανέστη! Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να προσφωνήσω το Συνέδριό σας και να μεταφέρω σε όλους σας την ειρήνη και τη χαρά του Αναστάντος Κυρίου

Η Εκκλησία ευλογεί το έργο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και εύχεται για την υγεία των ανθρώπων. Κάθε τι που προάγει τη σωματική υγεία, χωρίς να παραθεωρεί την πνευματική προκοπή είναι ευλογημένο από τον Θεό. Κάποιες φορές όμως, αυτονομείται η σωματική από την πνευματική υγεία. Συχνά γίνεται προσπάθεια να αναδειχθεί η παντοδυναμία του ανθρώπου, μέσω της βιολογικής αρτιότητας και της «απόλυτης σωματικής υγείας», και λησμονείται η ψυχή του, που στο Ευαγγέλιο ταυτίζεται με την ίδια του τη ζωή. Συχνά φθάνουμε στο παράδοξο να αναζητούμε εδώ και τώρα μια «εγκόσμια αθανασία», η οποία είναι ανέφικτη.

Ως Εκκλησία έχουμε επίγνωση ότι το έργο σας ως νοσηλευτριών και νοσηλευτών είναι πολύ σημαντικό. Καλείσθε να επωμισθείτε το βάρος, -πέρα από την ιατρική αγωγή και τα τυπικά νοσηλευτικά σας καθήκοντα-, να μεταφέρετε στους ασθενείς την αγάπη, την ανθρωπιά, το χαμόγελο σε ανθρώπους πονεμένους, απογοητευμένους, τσαλακωμένους και ταπεινωμένους ακούσια από διάφορες ασθένειες. Καλείσθε να διαχειριστείτε οριακές καταστάσεις μεταξύ ζωής και θανάτου. Γι’ αυτό και στέκομαι με σεβασμό ενώπιον της κοινωνικής σας προσφοράς. Δεν είστε απλώς μια τάξη επαγγελματιών, αλλά θα τολμούσα να πω ότι η κοινωνία σάς καλεί να είσθε αγγελιαφόροι της αγάπης, παρότι συχνά οι συνθήκες της εργασίας σας είναι δύσκολες. Καθημερινά έρχεσθε αντιμέτωποι με τα άδικα παράπονα των ασθενών, την αδιάκριτη στάση των επισκεπτών ή και την αυστηρότητα των προϊσταμένων σας. Κι εδώ είναι το μεγαλείο της διακονίας σας. Παρ’ όλα αυτά, εσείς συνεχίζετε να διακονείτε αθόρυβα, να πλένετε τις πληγές, να απαλύνετε με την παρουσία σας τον πόνο, να δίνετε ελπίδα και προοπτική στην ποιότητα της ζωής των ανθρώπων.

Όταν το κάνετε αυτό βρίσκεσθε στο δρόμο του Κυρίου, του «ιατρού των ψυχών και των σω¬μάτων», στην οδό του καλού Σαμαρείτη που έγιανε τις πληγές του ανθρώπου που έπεσε στους ληστές. Μιμείσθε τη Γερόντισσα Γαβριηλία που μοίρασε το χρόνο και τη ζωή της απλόχερα σε ανθρώπους, υπερβαίνοντας τις διακρίσεις της καταγωγής, της φυλής, του χρώματος και της κοινωνικής προέλευσης. Κι όταν κάποτε την ρώτησαν, πώς αδελφή ταξιδεύεις τόσο μακριά στην Ινδία και αλλού χωρίς να φοβάσαι και χωρίς να γνωρίζεις ξένες γλώσσες, εκείνη απάντησε: Η γλώσσα της αγάπης είναι διεθνής!

Η Εκκλησία αντικρίζει το μεγαλείο, την ιερότητα και τον αιώνιο προορισμό του ανθρώπου μέσα από την περιποίηση της εικόνας του Θεού. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό συμβάλλει στην προσωρινή θεραπεία του ανθρώπου στο παρόν, ενώ η Εκκλησία πλάθει το αιώνιο ανθρώπινο πρόσωπο, που κοσμείται από τη σφραγίδα του θείου εμφυσήματος και έχει ως προορισμό τη μέλλουσα βασιλεία και δόξα. Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός χαρακτηρίζεται ως ιατρός ψυχών και σωμάτων, που προαναγγέλλει την «καινή κτίση», «τους καινούργιους ουρανούς και την καινούργια γη».

Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου αυτού. Ευλογώ τους εισηγητές, τους οργανωτές, τους χορηγούς και όλους όσους συνέβαλαν στην αρτιότερη οργάνωσή του και θα αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα πορίσματά του».