22 Αυγούστου 2019 | Τελευταία Νέα | 998 προβολές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως χοροστάτησε, προσκεκλημένος από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαμαριάς και Νέας Κρήνης στον Πανηγυρικό Εσπερινό, ο οποίος τελέστηκε με μεγαλοπρέπεια στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης στη Νέα Μηχανιώνα της Θεσαλονίκης. Στον Πανηγυρικό Εσπερινό συγχοροστατούσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Τρίκκης κ.Χρυσόστομος.

Μετά το πέρας της ακολουθίας, κατά την οποία εψάλησαν τα εγκώμια στην Κοίμηση της Παναγίας,  ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρνάβας, απεύθυνε στο πολυπληθές εκκλησίασμα  λόγο εγκωμιαστικό για την Υπεραγία Θεοτόκο. Αναφέρθηκε στις αρετές που Την κοσμούν και την ανέδειξαν κατοικητήριο του Λόγου του Θεού. Ο Σεβασμιώτατος, σε μία σύντομη ανάκληση της ιστορίας του Ιερού Εικονίσματος, μίλησε με συγκίνηση για τις αλησμόνητες πατρίδες της Ιωνίας, καθώς και για την ευσέβεια του γένους των Ρωμιών.    

Λίγα λόγια από την ιστορία του Ιερού Εικονίσματος της Παναγίας , το οποίο κοσμεί τον περικαλλή Ναό της Παναγίας  στη Νέα Μηχανιώνα:  

« Ένα μεγάλο τμήμα των ξεριζωμένων από τις πατρογονικές εστίες Ελλήνων της χερσονήσου της Κυζίκου (1922-23) και ιδίως αυτοί  που κατοικούσαν στην ιστορική Μηχανιώνα, ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή όπου σήμερα ανθεί η Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης.

Φεύγοντας από εκεί, παρά την πίεση των πραγμάτων, τις δυσκολίες και την αγωνία τους, οι ευσεβείς Μηχανιώτες πρόσφυγες πήραν μαζί τους την προστάτιδα, χαριτόβρυτη και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης και την έφεραν στην Ελλάδα.

Στη χερσόνησο της Κυζίκου υπήρχαν δύο εικόνες με την προσωνυμία Φανερωμένη, που οι χριστιανοί τις αποκαλούσαν «αδελφές». Η μία, της Κυζίκου, γνωστή απλώς ως «Φανερωμένη», η άλλη «Παναγία η Μεγάλη» ανήκε στη Μηχανιώνα.

Όταν έγινε η μεγάλη Καταστροφή του Μικρασιατικού, του Ποντιακού και του Θρακικού Ελληνισμού, η μικρότερη εικόνα της Φανερωμένης Κυζίκου μεταφέρθηκε στην Πόλη. Παραδόθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και σήμερα βρίσκεται στο ναό του Αγίου Γεωργίου. Η «Μεγάλη Παναγία» μεταφέρθηκε από τους ευσεβείς Μηχανιώτες. Η χήρα Κατίγκω Μαουτσίδου, που ήταν καντηλανάφτρα της Εκκλησίας της Παναγίας Φανερωμένης, πήρε τον Κώστα Καματάκη και τον Γρηγόρη Μπογάκη που ήταν 15 ετών, και πήραν την Εικόνα μαζί τους μέσα σ΄ ένα πάπλωμα) στο νέο τόπο εγκατάστασής της. Παρά τα βάσανα και τις στερήσεις τους δεν άργησαν να αναγείρουν, στην Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, το 1927  ένα μικρό Ιερό Ναό, ρυθμού βασιλικής. Στον οποίο τοποθέτησαν την «Φανερωμένη» Παναγία τους. Ενδόμυχος όμως πόθος τους ήταν να αξιωθούν μια μέρα να την ενθρονίσουν σε Nαό αντάξιο της.

Ο  νέος μεγαλοπρεπής Ιερός Ναός, τον οποίο ανέγειρε ο μακαριστός Μητροπολίτης Ν. Κρήνης & Καλαμαριάς Κύρος Προκόπιος, εγκαινιάστηκε στις 27 Μαΐου 1984.

Αξίζει να σημειωθεί πως η φήμη της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας Φανερωμένης είναι πανελλήνια και έχει φτάσει και έξω από τα όρια της Ελλάδος. Η ετήσια πανήγυρης, με την οποία κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου γιορτάζονται τα εννιάμερα της Παναγίας, καθιερώθηκε στα 1927.

Εκ του Γραφείου Τύπου