5 Ιουλίου 2022 | Τελευταία Νέα | 1119 προβολές

Δελτίο Τύπου

Την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως επισκέφθηκαν τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022 πενήντα μέλη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιεροδιδασκάλων «Κωνσταντίνος εξ Οικονόμων».

Συγκεκριμένα, οι Παπαδάσκαλοι, συνοδευόμενοι από τις πρεσβυτέρες τους, πραγματοποίησαν προσκυνηματική επίσκεψη στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χορτιάτη και στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως, όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού π. Ελευθέριο Κουτσαυτάκη για το ποιμαντικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της τοπικής Εκκλησίας, καθώς και για την ιστορία της προσφυγικής περιοχής της Νεάπολης.

ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, κατά την προσφώνησή του  στους συνδαιτυμόνες, εξήρε, συν τοις άλλοις, το έργο και τη σημασία του Παπαδάσκαλου στο χώρο της εκπαίδευσης, υπογραμμίζοντας την «αξία της μαρτυρίας του ράσου στη σχολική αίθουσα».

 Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου π. Σωκράτης Ξενικάκης, στην αντιφώνησή του, τόνισε, μεταξύ των άλλων, με νόημα ότι «ο αγώνας και η αντίσταση κόντρα στο ρεύμα θα γίνεται πάντα από τους λίγους για να ακολουθήσουν οι πολλοί, καθώς “η μικρά ζύμη όλον το φύραμα ζυμοί».

Το ευφρόσυνο κλίμα της βραδιάς διανθίστηκε με παραδοσιακά τραγούδια από διάφορα μέρη της Ελλάδας που ερμήνευσε η ομήγυρη.

Σημειώνεται ότι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιεροδιδασκάλων έχει στόχο τη διαφύλαξη και προβολή του θεσμού του Ιεροδιδασκάλου – Παπαδασκάλου, η προσφορά του οποίου ανάγεται στον 18ο αιώνα, με την εμβληματική μορφή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού – προστάτη του Συνδέσμου, και συνεχίζεται αδιαλείπτως μέχρι σήμερα.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ι.Μητροπόλεως