25 Ιουλίου 2015 | Τελευταία Νέα | 1635 προβολές

Δελτίο Τύπου

Θε παρεσκεασας γνν ς δμον,
Σαυτ
ν γουσα, Σεμν, ες κατοικαν.
Παρασκευ
ν κτανεν εκδι χαλκς ν κτ.

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό, ο οποίος τελέστηκε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ξηροκρήνης , χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας , το Σάββατο 25 Ιουλίου 2015.

Ο Ναός και ο αύλιος χώρος είχαν κατακλυστεί από πλήθη ευσεβών που προσέτρεξαν να τιμήσουν την Αθληφόρο Αγία Παρασκευή.

Τη διακονία του λόγου είχε ο π. Παναγιώτης Κωστούλας, ο οποίος αφορμώμενος από το όνομα της Αγίας, αναφέρθηκε στην προπαρασκευή –προετοιμασία, η οποία απαιτείται προκειμένου ο πνευματικός αγώνας του πιστού   να στεφθεί με επιτυχία .

Μετά το πέρας του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος προχείρισε σε πρωτοπρεσβύτερο τον π. Κωνσταντίνο Σαράφα τιμώντας τον έτσι για τους καλούς του κόπους υπέρ του ευπρεπισμού της Εκκλησίας , προχείρισε επίσης σε αναγνώστη το μαθητή Παναγιώτη Ξενιτόπουλο.

Παρόντες ήταν ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και οι Δήμαρχοι Νεαπόλεως –Συκεών κ. Σ. Δανιηλίδης και Αμπελοκήπων –Μενεμένης κ. Λ. Κυρίζογλου.

 

Ο Συναξαριστής σημειώνει ότι η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε στη Ρώμη στα χρόνια του αυτοκράτορα Αντωνίνου (138 – 160 μ.Χ.). Ήταν κόρη των ευσεβών Χριστιανών, Αγάθωνα και Πολιτείας, οι οποίοι φρόντισαν για την χριστιανική αγωγή της, όπως είχαν υποσχεθεί στο Θεό στην περίπτωση που θα τους έδινε ένα παιδί. Επειδή το παιδί γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή έλαβε αυτό το όνομα.

Μετά το θάνατο των γονέων της, η Παρασκευή μοίρασε όλη την περιουσία της στους φτωχούς και ανέπτυξε ιεραποστολική δραστηριότητα στην Ρώμη και στα περίχωρα της πόλης, κηρύσσοντας το λόγο του Χριστού.Η δράση της προκάλεσε τον ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Αντωνίνο, ο οποίος την συνέλαβε και της υποσχέθηκε υλικά αγαθά στην περίπτωση που θα θυσίαζε στα είδωλα.

Βλέποντας όμως πως η Αγία παρέμενε σταθερή στην πίστη της, την υπέβαλε στο βασανιστήριο της πυρακτωμένης περικεφαλαίας, το οποίο υπέμεινε με καρτερικότητα.

Τότε ο Αντωνίνος διέταξε και την έβαλαν σε ένα λέβητα με καυτό λάδι και πίσσα. Επειδή όμως είδε την Αγία άθικτη, πλησίασε το πρόσωπό του στον λέβητα – καθώς δεν μπορούσε να εξηγήσει πώς η αγία είχε μείνει ανέπαφη – για να δοκιμάσει αν πράγματι είναι καυτό, και αμέσως τυφλώθηκε.

Η Αγία με προσευχή έδωσε στον Αντωνίνο το φως του, με αποτέλεσμα να πιστέψει στο Χριστό ή κατ’ άλλους να σταματήσει τους διωγμούς εναντίον τους. Ελευθέρωσε πάντως την Αγία Παρασκευή, η οποία συνέχισε να κηρύττει το Ευαγγέλιο σε άλλα μέρη, μέχρι που έφτασε στην Ελλάδα.

Στα Τέμπη ένας ειδωλολάτρης άρχοντας την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια, τα οποία υπέμεινε καρτερικά, για να τελειωθεί με δια αποκεφαλισμού θάνατο.

Εκ του Γραφείου Τύπου