28 Οκτωβρίου 2014 | Τελευταία Νέα | 1590 προβολές

Δελτίο τύπου
Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης των Σέρβων κ.κ. Ειρηναίος επισκέφθηκε σήμερα , Σάββατο 18 Οκτωβρίου , τα Συμμαχικά Κοιμητήρια Ζέιτενλικ, συνοδευόμενος από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, από τους Σέρβους Μητροπολίτες κ. Χρυσόστομο και κ. Ιουστίνο, καθώς και από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου Αγίου Όρους . Στα Κοιμητήρια υποδέχτηκαν τον Μακαριώτατο οι πρόξενοι της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γερμανίας κ. Ingo von Voss και o Γενικός Πρόξενος της Σερβίας κ. Σίνιτσα Πάβιτς. Παρόντες ήταν ο Υπουργός Μακεδονίας –Θράκης κ. Γεώργιος Ορφανός, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων έργων κ. Σιμόπουλος και οι Δήμαρχοι Αμπελοκήπων κ. Λάζαρος Κυρίζογλου και Παύλου Μελά κ. Δημήτριος Δεμουρτζίδης.
Ο Μακαριώτατος τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη των 7.400 Σέρβων στρατιωτών οι οποίοι βρίσκονται θαμμένοι στο Ζέιτενλικ και κατέθεσε στεφάνι. Ενώ τελούνταν το τρισάγιο, έψαλλε μελωδικότατα η διεθνώς αναγνωρισμένη Σερβική χορωδία του Branko υπό τη διεύθυνση της κ. Σάρα Τσιντσάρεβιτς. Ο Μακαριώτατος στη συνέχεια απένειμε στον κ. Τζόρτζε Μιχαήλοβιτς την ύψιστη διάκριση της Σερβικής Εκκλησίας, το παράσημο του Αγίου Σάββα, τιμώντας τον για τις αδιάκοπες υπηρεσίες του στα Συμμαχικά Κοιμητήρια.
Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Πατριάρχης των Σέρβων , ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας και η Τίμια Πατριαρχική συνοδεία κατευθύνθηκαν στο μνημείο των Καέντων στο Χορτιάτη. Εκεί , ο Μακαριώτατος τέλεσε τρισάγιο . Ο Δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, αφού καλωσόρισε με θερμά λόγια το Μακαριώτατο, τόνισε «πως είναι βαρύ το τίμημα της λευτεριάς» και πως «το δύσκολο δεν είναι να κερδίζεις τον πόλεμο, αλλά
την ειρήνη».
Ο Μακαριώτατος στην αντιφώνηση του έκδηλα συγκινημένος είπε
χαρακτηριστικά: « Είμαστε δυο λαοί με την ίδια παράδοση και τον ίδιο
πολιτισμό. Από τον πίνακα των Καέντων βλέπουμε ότι δε μαρτύρησαν μόνο
μεγάλοι άνθρωποι, αλλά και παιδιά και αυτή είναι η μεγαλύτερη αμαρτία των
ανθρώπων που εκδικήθηκαν τις άγιες ψυχές τους. Όμως εμείς και οι Έλληνες
παλεύουμε ακόμη για την ελευθερία. Ο Θεός να ευλογεί τον ελληνικό λαό και όλο τον κόσμο ».
Στο Πατριαρχικό Τρισάγιο παραβρέθηκαν ο Υπουργός Παιδείας και
Θρησκευμάτων κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος
Καράογλου, ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Γεώργιος Ορφανός, ο
Γενικός Πρόξενος του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Ingo von Voss, o Γενικός Πρόξενος της Σερβίας κ. Σίνιτσα Πάβιτς, ο Περιφερειακός Διευθυντής Π/θμιας και Δ/βαθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Καρατάσιος, οι στρατιωτικές αρχές, εκπρόσωποι του ελληνικού κοινοβουλίου, και εκπρόσωποι συλλόγων και πολιτιστικών φορέων. Επόμενος προορισμός ήταν το μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Χορτιάτη. Εκεί , ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στον Μακαριώτατο είπε: « Το ιερότερο κειμήλιο της επαρχίας μας, που πάνω του κρέμονται οι αιώνες, τα δάκρυα, οι παρακλήσεις και οι προσευχές των Χριστιανών όλων των αιώνων από της ιστορήσεώς του, προβάλαμε στην Μακαριότητά Σας προς προσκύνησιν, έχοντας τη βεβαιότητα ότι η κοινή πνευματική μητέρα μας θα σκέπει τους λαούς μας από τους ορατούς και αοράτους κινδύνους και ότι η πρεσβεία Της προς τον Δικαιοκρίτη Χριστό θα φυλάττει αλώβητη την Πατριαρχία σας, αναδεικνύοντάς την ως έναν ακόμη άγιο κρίκο των αγίων προκατόχων σας από Αγίου Σάββα έως και Παύλου…»
Ο Μακαριώτατος , αφού ευχαρίστησε τον άγιο Νεαπόλεως, σε τόνο εξομολογητικό αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια , στον τόπο καταγωγής του, την Κλεισούρα, την περιστοιχιζόμενη από δέκα μοναστήρια. Τέλος , δήλωσε εμφαντικά ότι «όσο ο μοναχισμός είναι δυνατός και μεγάλος σε νούμερο, τόσο περισσότερο στηρίζεται και ισχυροποείται το φρόνημα του λαού».
Η γερόντισσα της Μονής προσέφερε ως δώρο στο Μακαριώτατο μια εικόνα της Αναστάσεως. Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι παρακάθησαν σε γεύμα .
Το Σάββατο βράδυ, 18 Οκτωβρίου , το Πατριαρχείο Σερβίας και η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως παρουσίασαν στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μονής των Λαζαριστών μια εκδήλωση υψηλού επιπέδου με τον τίτλο « Ωδή στην Ειρήνη». Τα τραγούδια , που απέδωσε με τρόπο μυσταγωγικό η διεθνώς αναγνωρισμένη χορωδία του Βranko υπό την εμπνευσμένη διεύθυνση της κ. Σάρα Τσιντσάρεβιτς, καθώς και τα γεμάτα παλμό και ενθουσιασμό τραγούδια της Γυναικείας Χορωδίας της Ιεράς Μητροπόλεως «Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος» υπό τη διεύθυνση της κ. Μαρίας Χαραλαμπίδου, υπήρξαν πραγματικά ένας ύμνος στην Ειρήνη και κατάφεραν να συγκινήσουν και να δονήσουν τις καρδιές των θεατών. Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως αναφέρθηκε στο αγαθό της ειρήνης με τα λόγια: « δεν είναι τυχαίο ότι ο τόπος ανάπαυσης των κεκοιμημένων στρατιωτών της ειρήνης στα δυτικά της πόλης στους ελαιώνες βρίσκεται. Και μέσα από τη συντριβή και τις συμπληγάδες και τη σκληρότητα του πολέμου, ας εκχυθεί το έλαιον της ειρήνης, για να χρίσουν οι άνθρωποι τα μέτωπά τους και να σφραγισθούν με της καταλλαγής το σύμβολο, για να πετάξει, μετά τον όλεθρο του κατακλυσμού που γεννά ο πόλεμος, της ειρήνης η περιστερά, «κάρφος ελαίου έχουσα επί του στόματος», της ειρήνης σύμβολο και της σωτηρίας. Μόνο πίστη να ’χουμε, ενότητα κι αγάπη».
Κατακλείοντας ο Σεβασμιώτατος κάλεσε στο βήμα τον Προκαθήμενο της Σερβικής Εκκλησίας και τον παρακάλεσε να ευλογήσει το λαό της Μητρόπολης. Ο Μακαριώτατος ανταποκρινόμενος στο αίτημα του Σεβασμιωτάτου ευλόγησε το λαό του Θεού και ευχήθηκε να υπάρχει αταλάντευτη και αδιάπτωτη ειρήνη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την εκδήλωση παρακολούθησε η Τίμια Πατριαρχική Συνοδεία , ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, Σέρβοι Δήμαρχοι, τοπικοί άρχοντες, βουλευτές και πλήθος κόσμου .
Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως