3 Νοεμβρίου 2015 | Τελευταία Νέα | 2086 προβολές

Δελτίο Τύπου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα, Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015, η μεγαλειώδης εκδήλωση που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και το Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα αυτής, στα πλαίσια του εορτασμού της συνάξεως των εν τη καθ’ ημάς Ιερά Μητροπόλει Αγίων, με γενικό τίτλο «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ, ΧΑΙΡΕ» στην κεντρική σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» του Κέντρου Πολιτισμού Δυτικής Θεσσαλονίκης στη Σταυρούπολη.
Ήταν μια εκδήλωση μνήμης για την Μικρασιατική καταστροφή, η οποία διανθίστηκε από κείμενα που αφηγούνταν ο π. Νικηφόρος Καλαϊτζίδης, ο οποίος είχε και τη γενική διεύθυνση της εκδήλωσης, και παρουσιάζαν την ιστορία της Σμύρνης, τα γεγονότα και την καταστροφή της, το μαρτύριο και τον ξεριζωμό των κατοίκων της.
Τα κείμενα πλαισιώνονταν από υπέροχα παραδοσιακά τραγούδια, τα οποία εκτελούσαν οι χορωδίες της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως «Ιωσήφ ο Υμνογράφος» και του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Αμπελοκήπων καθώς και από παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά του Πολιτιστικού Μικρασιατικού Συλλόγου Ν. Ευκαρπίας «το Ουσάκ», της Ενωσης Ποντίων Πολίχνης, του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Μενεμένης και του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Αμπελοκήπων.
Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από κόσμο που παρακολουθούσε συγκινημένος την άρτια οργανωμένη εκδήλωση, ενώ την αποφώνιση έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβας, ο οποίος αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές, με τον γλαφυρό του λόγο ταξίδεψε το πλήθος στις αλησμόνητες πατρίδες και προέτρεψε τους παρευρισκόμενους να μην ξεχνούν ποτέ το Χριστό και τον Ελληνισμό.
Παρών στην εκδηλωση και ο προσκεκλημένος της Ιεράς Μητροπόλεως για τη εορτή των τοπικών Αγίων, Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιος, ο οποίος ενθουσιασμένος συνεχάρη τον Σεβασμιώτατο και την οργανωτική επιτροπή για την όμορφη εκδήλωση και ευλόγησε το φιλοθεάμον κοινό.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως