8 Ιουνίου 2017 | Τελευταία Νέα | 1032 προβολές

«ΦΑΡΟΣ του ΚΟΣΜΟΥ»FAROS_6

(σύνοψη)

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο αριθμός των Ρομά είναι περίπου 10 εκατομμύρια, πράγμα που σημαίνει, ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη μειονότητα της Ευρώπης. Δεν εξαιρείται από τις χώρες ούτε η Ελλάδα.

Στις εκπομπές «ΡΟΜΑ» (στα ουγγρικά: ROMA MAGAZIN) που παρουσιάζεται εβδομαδαίως στην Κρατική Ουγγρική Τηλεόραση στο κανάλι DUNA TV (επανάληψη: DUNA WORLD) εδώ και πολλά χρόνια, προσπαθούμε να δείξουμε και τη ζωή των Ρομά στις άλλες χώρες, πόσο έχουν διατηρήσει την μητρική τους γλώσσα, τις παραδόσεις τους, αν έχουν δουλειά, τι επαφή έχουν με την κοινωνία της χώρας που ζούνε, δηλαδή μένουν ξεχωριστά ή έχουν ενταχθεί, κλπ.

Με σκοπό να δείξουμε, ότι υπάρχουν λύσεις και θετικά παραδείγματα, ψάχνουμε και βρίσκουμε αρκετά προγράμματα, άτομα που αξίζουν να παρουσιαστούν και να μειωθούν οι στερεοτύπες. Ένα απ΄ τα θετικά παραδείγματα είναι το ελληνικό «Φάρος του κόσμου».

Κατά το διάστημα του γυρίσματός μας από 21-26 Φεβρουαρίου το συνεργείο θέλει να επισκεφτεί στο Δενδροπόταμο Θεσς/νίκης, όπου σύμφωνα με τις γνώσεις μας μένουν οι ρωμά σε μεγάλο αριθμό και εδώ και καιρό έχει πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα «Φάρος του Κόσμου» το οποίο πρόγραμμα είναι μεγάλη βοήθεια και πρόοδο στα ανήλικα παιδιά που μένουν στην γειτονιά.

Με την επίσκεψή μας θέλουμε να πάρουμε  συνεντεύξεις από άτομα που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση και πραγματοποίηση του προγράμματος «Φάρος του κόσμου», αλλά, φυσικά και από τα μέλη της Κοινότητας (οικογένειες, παιδιά, δάσκαλους, προπονητές κλπ.) καθώς επίσης με την κάμερά μας θα ακολουθήσουμε τις καθημερινότητες και δραστηριότητες των παιδιών.

 

Σας ευχαριστούμε κι εκ των προτέρων για την συνεργασία Σας,

 

 

Ηλέκτρα Αγκάρντι-Ντάμτσιου                                               Εύα Χόρβατ

συντάκτρια                                                                             συντάκτρια