30 Μαΐου 2014 | Τελευταία Νέα | 2207 προβολές

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ
ΣΧΟΛΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
«ΙΩΣΗΦ Ο ΜΝΟΓΡΑΦΟΣ»
ΑΝΔΡ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 25 – Τ.Κ. 567 28 ΝΕΑΠΟΛΗ τηλ. 2310 620 363
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΔΗΛΩΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Α.Π.Θ. ΚΑΙ
ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ.
Μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και τον πολιτισμό της, από την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης έως την άλωσή της, παρουσίασαν σήμερα (Πέμπτη 29/05/2014) στο Κλειστό Θέατρο Νεάπολης το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η Σχολή Εκκλησιαστικής και Παραδοσιακής Μουσικής «Ιωσήφ ο Υμνογράφος» της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, με αναφορές σε κορυφαία πρόσωπα, σε καθοριστικής σημασίας γεγονότα και σε μουσικοποιητικά έργα – σταθμούς.
Την εκδήλωση τίμησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας και ο Πρωτοσύγκελλος π. Διονύσιος Πατσάνης, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, κληρικοί και πλήθος κόσμου.
Εν κατακλείδι, ο Σεβασμιώτατος, αφού συνεχάρη τους συντελεστές υπογραμμίζοντας τη σημασία παρόμοιων προσπαθειών, αναφέρθηκε με έμφαση στην υπερχιλιόχρονη ιστορία του Γένους των Ρωμιών, -τη γεμάτη ανθρωπιά, πολιτισμό και αγιότητα, παρά τα λάθη και τις ατέλειές της, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε-, και τον αγώνα του «να μπολιάσει την ιστορία του κόσμου με την ιστορία του Θεού». Αυτή ήταν η πρόταση της Ρωμιοσύνης και ίσως, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος, «αυτή να είναι η μόνη πρόταση διεξόδου από κάθε είδους κρίση».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή πτυχίων στους νέους διπλωματούχους της Σχολής, έπειτα από εξετάσεις σε Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού.