21 Φεβρουαρίου 2021 | Τελευταία Νέα | 508 προβολές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στη Νεάπολη, την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021, τελέστηκε ιεροπρεπώς η Θεία λειτουργία η οποία άνοιξε την κατανυκτική περίοδο του Τριωδίου.

Ο π.Ιάκωβος Κυζιρίδης με λόγο γνήσια πατερικό ανέλυσε την Ιερή Ευαγγελική Περικοπή του Τελώνη και του Φαρισαίου. «Δυο πρόσωπα, είπε ο ομιλητής,  προβάλλει η σημερινή Ευαγγελική Περικοπή: το Φαρισαίο και τον Τελώνη.

Εμείς σε ποιον από τους δύο μοιάζουμε; Ο Φαρισαίος «προς εαυτόν σταθείς προσεύχεται» δηλαδή δεν προσεύχεται  στο Θεό, στην πραγματικότητα προσεύχεται στο είδωλο του εαυτού του, περιαυτολογεί γεμάτος έπαρση και κομπασμό. Όσο περισσότερο μιλούμε για τον εαυτό μας, τόσο πιο πολλή ανασφάλεια αποκαλύπτουμε ότι έχουμε, την οποία στη συνέχεια την εκδηλώνουμε με επιθετικότητα προς τους άλλους. Ο Φαρισαίος υποπίπτει σε πολλά παραπτώματα, αλλά το πιο σοβαρό είναι  αυτό: δίνει στο Θεό κάτι από τον εαυτό του, κάτι από τα υπάρχοντά του. Δε δίνει όμως τον εαυτό του. Από την άλλη μεριά ο τελώνης καθίσταται αμέσως συμπαθητικό πρόσωπο. Ελκύει τη συμπάθεια των ανθρώπων και το έλεος του Θεού με την ταπείνωση και την αυτομεμψία του».   

Η Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε σε ζωντανή σύνδεση από το διαδικτυακό κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως.

 Καλό Τριώδιο!

Εκ του Γραφείου Τύπου

Το κήρυγμα του π.Ιακώβου:

Η Θεία Λειτουργία: