Δελτίο Τύπου
Στον Άγιο Πολύκαρπο Μενεμένης ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019, ενώ την προηγούμενη μέρα χοροστάτησε στον τελούμενο εκεί Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό.
Ο πρεσβύτερος π.Στυλιανός Αναστασόπουλος είχε το διακόνημα του κηρύγματος την παραμονή της εορτής, ο οποίος με τρόπο ευσύνοπτο και παραστατικό ανέπτυξε την μεγάλη σημασία της αρετής της αυτογνωσίας για την καλλιέργεια της πνευματικής ζωής, ενώ ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π.Παντελεήμων Αναστασιάδης μίλησε ανήμερα της εορτής, αφού σκιαγράφησε με ενάργεια την προσωπικότητα του Αγίου και στη συνέχεια επεσήμανε ότι ακόμα και οι εθνικοί αναγνώριζαν τη θεολογική κατάρτιση, τη διδακτική ικανότητα και την πνευματοφόρα διδασκαλία του Επισκόπου Σμύρνης, αγίου Πολυκάρπου.
Στον κατάμεστο Ναό παραβρέθηκαν, συμμετέχοντας στις ιερές ακολουθίες, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων –Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, οι αστυνομικές αρχές και πλήθος πιστών.
Στον Ιερό Ναό βρίσκεται αποθησαυρισμένο απότμημα του ιερού λειψάνου του Αγίου Πολυκάρπου.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρνάβας, αφού έκανε μικρή μνεία στην πρωτεύουσα της Ιωνίας, τη Σμύρνη, την οποία διαποίμανε θεοφιλώς ο Άγιος Πολύκαρπος, στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Αγίου Επισκόπου, ο οποίος επισφράγισε την αγάπη του για το Χριστό με το μαρτύριο.
Ο Συναξαριστής παραδίδει :
Σοὶ Πολύκαρπος ὡλοκαυτώθη Λόγε, |
Ο Άγιος Πολύκαρπος γεννήθηκε περί το 80 μ.Χ. από ευσεβείς και φιλόθεους γονείς, τον Παγκράτιο και τη Θεοδώρα, που είχαν εγκλειστεί στη φυλακή για την πίστη του Χριστού, και βαπτίσθηκε Χριστιανός σε νεαρή ηλικία. Υπήρξε μαζί με τον Άγιο Ιγνάτιο τον Θεοφόρο μαθητής του Ευαγγελιστή Ιωάννη. Λίγο πριν αναχωρήσει από τον πρόσκαιρο αυτό βίο ο Άγιος Βουκόλος, Επίσκοπος Σμύρνης χειροτόνησε μετά των Αγίων Αποστόλων, ως διάδοχό του, τον Άγιο Πολύκαρπο και μετά κοιμήθηκε με ειρήνη. Ο Άγιος παρακολούθησε με αγωνία και προσευχή τη σύλληψη του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου, Επισκόπου Αντιοχείας και τα μαρτύρια αυτού. Η αγάπη του προς τον θεοφόρο Πατέρα μαρτυρείται και από την Επιστολή την οποία έγραψε προς τους Φιλιππησίους. Σε αυτή την επιστολή τους συγχαίρει για την φιλοξενία, την οποία παρείχαν στον Άγιο Ιγνάτιο, όταν αυτός διήλθε από την πόλη τους. Το κείμενο αυτό του Αγίου Πολυκάρπου διακρίνεται για τον αποστολικό, θεολογικό και ποιμαντικό χαρακτήρα του. Το έτος 167 μ.Χ. ο Άγιος συνελήφθη και οδηγήθηκε ενώπιον του ανθυπάτου. Ο γηραιός Επίσκοπος δεν ταράχθηκε. Το πρόσωπό του ήταν γαλήνιο και λαμπερό. Ο αστυνόμος Ηρώδης και ο πατέρας του Νικήτας προσπάθησαν να πείσουν τον Άγιο να αρνηθεί τον Χριστό. Ο Άγιος όμως, με πνευματική ανδρεία απάντησε ότι υπηρετεί τον Χριστό επί 86 έτη χωρίς καθόλου να Τον εγκαταλείψει. Πως μπορούσε λοιπόν τώρα να Τον βλασφημήσει και να Τον αρνηθεί; Ο ανθύπατος τότε διέταξε να τον ρίξουν στην φωτιά. Ο Γέρων Πολύκαρπος αποδύθηκε μόνος τα ιμάτιά του και περίμενε προσευχόμενος λέγοντας: «Κύριε, ὁ Θεὸς ὁ Παντοκράτωρ, ὁ τοῦ ἀγαπητοῦ καὶ εὐλογητοῦ παιδός Σου Ἰησοῦ Χριστοῦ Πατήρ, δι’ Οὐ τὴν περὶ Σοῦ ἐπίγνωσιν εἰλήφαμεν, ὁ Θεὸς τῶν ἀγγέλων καὶ δυνάμεων, καὶ πάσης τῆς κτίσεως, καὶ παντὸς τοῦ γένους τῶν δικαίων, οἱ ζώσιν ἐνώπιόν Σου, εὐλογῶ Σε, ὅτι ἠξίωσας μὲ ἧς ἡμέρας καὶ ὥρας ταύτης τοῦ λαβεῖν μὲ μέρος ἐν ἀριθμῷ τῶν μαρτύρων Σου, ἐν τῷ ποτηρίῳ τοῦ Χριστοῦ Σου, εἰς ἀνάστασιν ζωῆς αἰωνίου, ψυχῆς τε καὶ σώματος, ἐν ἀφθαρσίᾳ Πνεύματος Ἁγίου, ἐν οἲς προσδεχθείην ἐνώπιόν Σου σήμερον ἐν θυσίᾳ πίονι καὶ προσδεκτή, καθὼς προητοίμασας καὶ προσεφανέρωσας καὶ ἐπλήρωσας ὁ ἀφευδὴς καὶ ἀληθινὸς Θεός. Διὰ τοῦτο καὶ περὶ πάντων αἰνῶ Σε, εὐλογῶ Σε, δοξάζω Σε, σὺν τῷ αἰωνίῳ καὶ ἐπουρανίω Ἰησοῦ Χριστό….». Η φωτιά σχημάτισε γύρω από το σώμα του Αγίου Πολυκάρπου καμάρα χωρίς να τον αγγίζει. Τότε,χρ στρατιώτης εκτελεστής τελείωσε τον Άγιο Μάρτυρα διά του ξίφους. |
Εκ του Γραφείου Τύπου