11 Μαΐου 2014 | Τελευταία Νέα | 1617 προβολές

Επέστρεψαν την Τετάρτη 30 Απριλίου τα παιδιά της ενορίας του Αγίου Νεκταρίου Δενδροποτάμου, που αποτελούν την ομάδα ρομποτικής FAR.GO.BOTS του Κέντρου Προστασίας Ανηλίκων της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως «ΦΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ», από το δεκαήμερο ταξίδι τους στο St. Louis, Missouri των Η.Π.Α., όπου είχαν μεταβεί προσκεκλημένοι του FIRST LEGO LEAGUE με αφορμή την τιμητική διάκριση που απέσπασαν κατά τη διάρκεια των επιδείξεων στο τεχνολογικό κέντρο ΝΟΗΣΙΣ της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, διοργανώθηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον φιλεκπαιδευτικό οργανισμό EDUACT ο διαγωνισμός FIRST LEGO LEAGUE GREECE, στα πλαίσια του οποίου η ομάδα των παιδιών της ενορίας του Αγίου Νεκταρίου Δενδροποτάμου κέρδισε το 1ο βραβείο στην κατηγορία CORE VALUES, ενώ σε μία παράλληλη εκδήλωση κίνησε το ενδιαφέρον των διεθνών παρατηρητών, οι οποίοι, όταν ενημερώθηκαν ότι τα παιδιά είναι ρομά από περιθωριοποιημένη περιοχή, ενθουσιάστηκαν με την παρουσία τους στο διαγωνισμό αυτό και αποφάσισαν η FAR.GO.BOTS να είναι η παγκοσμίως τιμώμενη ομάδα για το 2014.

Χάρη στη γενναία χορηγία που συνόδευε την τιμητική διάκριση αλλά και στην ομολογουμένως συγκινητική ανταπόκριση της ελληνικής ομογένειας στο St. Louis, το όνειρο των μικρών ρομά να σπάσουν τα τείχη του ghetto τους έγινε πραγματικότητα με τον πιο εντυπωσιακό και ελπιδοφόρο τρόπο.

Οι ομογενείς αδελφοί μας επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στα παιδιά του Δενδροποτάμου στο αεροδρόμιο τους St. Louis, από όπου τους παρέλαβαν με ειδικό για την περίσταση VAN και τους συνόδεψαν σε πομπή μέχρι τα σπίτια που θα τους φιλοξενούσαν. Στο τιμόνι του VAN καθημερινά βρισκόταν ο εφημέριος της Ελληνικής Κοινότητας, ο ελληνικής καταγωγής πατέρας Ιωσήφ Strzelecki, που ήταν συνεχώς στη διάθεσή τους σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αμερική, εξυπηρετώντας τις μετακινήσεις τους προς το American Center, όπου έλαβε χώρα το FLL WORLD FESTIVAL, αλλά και την ξενάγησή τους στην πόλη της υποδοχής τους. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν και να θαυμάσουν από κοντά την Πύλη της Δύσεως, το Μουσείο Τεχνολογίας, καθώς και τον ζωολογικό κήπο.

Όταν ο πατέρας Ιωσήφ ζήτησε από τους ενορίτες του να φιλοξενήσουν τα μέλη της δωδεκαμελούς ελληνικής αποστολής, εκείνοι ανταποκρίθηκαν με χαρά και με δική τους πρωτοβουλία τα συνόδευαν στους χώρους του FESTIVAL, όπου ενθάρρυναν με θέρμη τις προσπάθειές τους αντικαθιστώντας επάξια στις κερκίδες τους γονείς τους, που αγωνιούσαν μακριά από τα παιδιά τους.

Οι μικροί ρομά είχαν επίσης την ευκαιρία την Κυριακή του Θωμά να επισκεφτούν την ενορία – ελληνική κοινότητα και να ψάλλουν στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη του Chicago, όπου ο πατέρας Αθηναγόρας συλλειτούργησε με τον πατέρα Ιωσήφ, ενώ στη συνέχεια παρουσίασε το έργο που επιτελείται από την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως στην ενορία του Αγίου Νεκταρίου Δενδροποτάμου υπό το ανύστακτο ενδιαφέρον του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως κ. Βαρνάβα και με την αμέριστη συμπαράσταση του συνεφημερίου του πατρός Λαζάρου και των ενοριτών τους.