6 Δεκεμβρίου 2019 | Τελευταία Νέα | 909 προβολές

Δελτίο Τύπου

Με σεμνότητα και ιεροπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του θαυματουργού στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, έχοντας ως επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων τον πανηγυρίζοντα ιστορικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ξηροκρήνης.

Την παραμονή της εορτής, Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό. Ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ευγένιος Καρατζάς, ο οποίος, αναλύοντας το απολυτίκιο του Αγίου Νικολάου, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο ιερός υμνογράφος τον αποκαλεί «Κανόνα Πίστεως». Τι είναι όμως αυτή η «πίστη», διερωτήθηκε, για να διευκρινίσει ότι είναι πάνω απ’ όλα σχέση. Σχέση προσώπων, σχέση Θεού και ανθρώπου. Η σχέση δε αυτή δεν είναι διανοητική, επεσήμανε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «ο Θεός δεν ζητάει τίποτε από μας ούτε περιμένει αναγνώριση, δεν μας έχει ανάγκη, υπήρχε πριν τη δημιουργία του ανθρώπου και θα μπορούσε να υπάρχει και πάλι χωρίς αυτόν. Το αίσθημα της ανάγκης το έχει ο άνθρωπος. «Πίστη» λοιπόν τελικά είναι η εμπιστοσύνη του ανθρώπου προς τον Θεό. Και ακριβώς αυτήν την πίστη στον Θεό, στη σαρκωμένη Αλήθεια, εκανε κανόνα στη ζωή του ο Άγιος Νικόλαος».

Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε πρώτη φορά τον νέο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα, καθώς η περιοχή της Ξηροκρήνης ανήκει διοικητικά στη δικαιοδοσία του Δήμου Θεσσαλονίκης, και τόνισε την ανάγκη να προσεχθεί από τη νέα διοίκηση του Δήμου αυτή η παραμελημένη και εγκαταλελειμμένη επί χρόνια γειτονιά της πόλης.

Ανήμερα της μνήμης του Αγίου, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Όρθρο και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας.

Κηρύσσοντας τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος και παίρνοντας αφορμή από τη ζωή, τα χαρίσματα, τις αρετές και το σπουδαίο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο του Αγίου Νικολάου, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τη μεγάλη «ευλογία» που παρέχει ο Άγιος στην περιοχή της Ξηροκρηνής, στην οποία υπάρχουν και λειτουργούν εδώ και χρόνια οι κοινωνικές δομές της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος, αφού ευλόγησε το κόλλυβο προς τιμήν του Αγίου, ευχαρίστησε τους πατέρες και τους συνεργάτες της ενορίας για την προετοιμασία της πανηγύρεως, τον πιστό λαό του Θεού και τους μαθητές των σχολείων της Ξηροκρήνης για τη συμμετοχή τους στο πανηγύρι, καθώς και τον παρόντα Δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ. Λάζαρο Κυρίζογλου.

Εκ της Ιεράς Μηγτροπόλεως