29 Οκτωβρίου 2019 | Τελευταία Νέα | 863 προβολές

Δελτίο Τύπου

Με λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου, πολιούχου και προστάτου της πόλεως Θεσσαλονίκης, στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.

Την παραμονή της μνήμης του Αγίου, Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας χοροστάτησε στον Αρχιερατικό Εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Πολίχνης, εντός του Στρατοπέδου Καρατάσιου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Κιζιρίδης, ο οποίος, αναφερόμενος στον βίο και το μαρτύριο του Αγίου Δημητρίου, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά ότι ο άγιος, αντί να βολευτεί στα γαλόνια του, στη θέση του, την (κατά κόσμο) αξιοπρέπειά του, αντί να έρπει προσκυνώντας τους ψεύτικους θεούς του βασιλιά του, προτίμησε να μείνει ΟΡΘΙΟΣ και αληθινά ΑΗΤΤΗΤΟΣ. ΟΡΘΙΟΣ, γιατί είχε μάθει να στέ­κεται κάθε μέρα μπροστά στον σω­τήριο καθρέφτη του θελήματος του Αληθινού Θεού και ΑΗΤΤΗΤΟΣ, γιατί μαζί με τον Χρι­στό νίκησε και τον θάνατο, και το Μύρο των αγίων λειψάνων του δεν θα πάψει να νικάει τις αφόρητες δυσωδίες των ειδώλων όλων των εποχών.

Την κυριώνυμο ημέρα, Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Όρθρο και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Συκεών.

Ο Σεβασμιώτατος στο εμπνευσμένο κήρυγμά του και απευθυνόμενος στο πολυπληθές εκκλησιάσμα, που είχε κατακλύσει τον Ιερό Ναό, αναφέρθηκε στο μαρτύριο και τη θυσία του λαοφιλούς Αγίου Δημητρίου για την πίστη του Χριστού καθώς και στη μεσιτεία και βοήθειά του στην απελευθέρωση της πόλης από τη σκλαβιά.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ευχαρίστησε τους πατέρες και τους συνεργάτες της ενορίας για την άρτια οργάνωση της πανηγύρεως και τον πιστό λαό του Θεού που με επικεφαλής τον Δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών κ. Συμεών Δανιηλίδη προσήλθαν για να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως