26 Αυγούστου 2014 | Τελευταία Νέα | 1207 προβολές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Γυναικεία Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως «Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος» στη γενέτειρα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου του Α΄.
Την Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014 η Γυναικεία Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως αναχώρησε για το μαρτυρικό νησί της Ίμβρου. Σκοπός της εκδρομής: η συμμετοχή στις Πατριαρχικές λατρευτικές εκδηλώσεις που θα τελούνταν εκεί εξ’ αφορμής της εορτής της απόδοσης της Κοιμήσεως της Θεοτόκου καθώς και η διοργάνωση και πραγματοποίηση εορταστικής εκδήλωσης.
Την Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014 τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χωριό του Πατριάρχη , τους Αγίους Θεοδώρους. Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος , ενώ παρέστησαν προσευχόμενοι οι Μητροπολίτες Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος , Μύρων κ. Χρυσόστομος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας. Παρίσταντο ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Γεώργιος Ορφανός , ο Πρέσβης κ. Νικόλαος Ματθιουδάκης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, Άρχοντες του Οικουμενικού Θρόνου, παράγοντες των Ιμβριακών σωματείων από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, και πλήθος κόσμου.
Μετά τον πανηγυρικό Εσπερινό ακολούθησε μια όμορφη εκδήλωση, στην οποία η Γυναικεία Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως «Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος απέδωσε τραγούδια μεστά από παλμό και νοσταλγικές μνήμες. Την εκδήλωση πλαισίωσε με λεβέντικους χορούς το χορευτικό σχήμα της Θρακικής Εστίας Δράμας. Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Πατριάρχης πρόσφερε στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας το προσωπικό του εγκόλπιο και διένειμε ως ευλογία αναμνηστικά δώρα στα μέλη της Γυναικείας Χορωδίας. Η όλη εκδήλωση έκλεισε μέσα σε κλίμα έκδηλης συγκίνησης και δυνατού ενθουσιασμού.
Το Σάββατο 23 Αυγούστου 2014 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου του χωριού του, στους Αγίους Θεοδώρους.
Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε για την Ίμβρο, «της καρδιάς μας, των καημών μας, των πατέρων μας», αλλά και για τις αδικίες σε βάρος των Ιμβρίων.
Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Ιταλίας και Μελίτης κ. Γεννάδιος και Βοστώνης κ. Μεθόδιος. Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Μητροπολίτες Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, Μύρων κ. Χρυσόστομος και Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας. Επίσης, εκκλησιάσθηκαν ο Υπουργός Μακεδονίας- Θράκης κ. Γεώργιος Ορφανός, ο Πρέσβης κ. Νικόλαος Ματθιουδάκης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Μιχάλης Τσαλεντάκης Διοικητής του Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου 424 Θεσσαλονίκης μετά της συζύγου του, ο Βουλευτής της περιφέρειας του Çanakkale, İsmail Kaşdemir, του Κυβερνώντος Κόμματος της Τουρκίας (ΑΚP) Άρχοντες του Οικουμενικού Θρόνου, παράγοντες των Ιμβριακών σωματείων από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και Ίμβριοι από το νησί και το εξωτερικό .
Μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, στον οποίο εν πομπή μετέβησαν οι πιστοί , τα μέλη της Γυναικείας Χορωδίας της Μητρόπολης μέσα από τα τραγούδια τους προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης και ανακάλεσαν μνήμες από το ιστορικό παρελθόν.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέστη συμπροσευχόμενος κατά τον Μέγα Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Κάστρου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα. Και εκεί, έδωσε το παρόν η Γυναικεία Χορωδία συμπαρασύροντας με τον ενθουσιασμό και τη μελωδία της το εκκλησίασμα .
Την Κυριακή 24 Αυγούστου 2014 Γυναικεία Χορωδία εκκλησιάστηκε στον ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Σχοινουδίου. Στην τελούμενη θεία λειτουργία χοροστάτησε η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Τα μέλη της χορωδίας μαζί με την πατριαρχική ευχή πήραν και το δρόμο της επιστροφής ολοκληρώνοντας έτσι το εθνικό τους προσκύνημα και καταθέτοντας ενδόμυχα την υπόσχεση ότι θα κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη των όσων είδαν, έζησαν, και μυστικά αφουγκράστηκαν.
Ίμβρος: έχουμε χρέος ιερό να θυμόμαστε!
Εκ του Γραφείου Τύπου