25 Ιουλίου 2022 | Τελευταία Νέα | 936 προβολές

Δελτίο Τύπου

(αναδημοσίευση Δελτίου Τύπου από το Εκκλησιαστικό Πρακτορείο ειδήσεων ΡΟΜΦΑΙΑ

https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/51278-200)

Την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022 στον αύλειο χώρο του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας και προ του Ναού της Ευρέσεως πραγματοποιήθηκε πνευματική και πολιτιστική εκδήλωση επί τη επετείω των 200 ετών από του οράματος της Οσίας Πελαγίας (1822-2022).

Την εκδήλωση προλόγισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου – Τήνου κ. Δωρόθεος Β’ και ως Πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής που αναφέρθηκε στη διαχρονική προσφορά του ΠΙΙΕΤ, στο γεγονός της Ευρέσεως και στα γεγονότα τα οποία έλαβαν χώρα πριν από 50 χρόνια, το 1972, επί Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Α’, Μητροπολίτου Σύρου Δωροθέου Α’ και Ηγουμένης Ευπραξίας Βασιλικού επί τη κατατάξει στο Αγιολόγιο της Οσίας Πελαγίας και ευχαρίστησε τους παρισταμένους και τους συνεργήσαντες στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Στην εκδήλωση την οποία παρηκολούθησε πλήθος Τηνίων και παρεπιδημούντων τίμησαν με την παρουσία τους οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, οι οποίοι έχουν προσκληθεί και μετ’ άλλων Αρχιερέων για να συμμετάσχουν και στις λειτουργικές εκδηλώσεις οι οποίες θα αρχίσουν να τελούνται από σήμερα, ο Επίσκοπος των εν Τήνω Ρ/Καθολικών κ. Ιωσήφ, ο Βουλευτής Κυκλάδων της Ν. Δημοκρατίας κ. Φίλ. Φόρτωμας, ο Δήμαρχος Τήνου, η Έπαρχος Τήνου, οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών των Σωμάτων Ασφαλείας στην Τήνο, ο Αντιπρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας και τα μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του ΠΙΙΕΤ, η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Τήνου-Άνδρου, ο Πρόεδρος και μέλη της Αδελφότητος των εν Αθήναις Τηνίων, η Ηγουμένη Ιουλιανή και Αδελφές της Ιεράς Μονής Κεχροβουνίου, ο Υποθηκοφύλακας Τήνου, Πρόεδροι Συλλόγων και Φορέων.

Ακολούθως, ομίλησε ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής κ. Χρήστος Καραγιάννης με θέμα: Θεοφάνειες στην Παλαιά Διαθήκη και η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Κεχροβουνίου Ιουλιανή Μοναχή με θέμα: Η διαχρονικότητα των Αγίων – πιστοποίηση της εν Χριστώ ζωής τους.

Εν συνεχεία η Γυναικεία Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως «Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος» με χοράρχη την Μουσικολογιωτάτη Φιλόλογο κα Μαρία Χαραλαμπίδου τραγούδησε εμβληματικά Ελληνικά τραγούδια και με αναφορά στη θάλασσα, στα νησιά, την Μικρά Ασία και τη Σμύρνη, η οποία απέσπασε χειροκροτήματα και ενθουσιασμό από όλους εκφράζοντας τη συγκίνησή τους και τη χαρά τους για το γεγονός.

Την όλη επιμέλεια είχε ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Νήσου Τήνου Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός.

Την ορχήστρα αποτελούσαν οι:

Αναστασίου Μιχάλης, λαούτο

Γιαχούδη Πελαγία, ούτι

Κεναμέα Χριστίνα, ακορντεόν

Κουσουλάκης Γιάννης, βιολί

Μαυρίδης Δημήτρης, μπουζούκι

Μηλιώκας Θανάσης, κιθάρα

Ξανθοπούλου Ηλιάνα, πιάνο

Τερζής Φώτης, πνευστά

Φουντουκίδης Νίκος, κρουστά- ντραμς

Σολίστ κ.Ηλιοστάλακτη Τσαλαμπούνη

Σε όλες τις λατρευτικές συνάξεις που πλαισίωσαν τον εορτασμό συμμετείχε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας, ο οποίος είναι και ο Γέροντας της Γυναικείας Χορωδίας.

Τεχνική υποστήριξη για τη ζωντανή μετάδοση: Κουκλιάτης Δημήτρης

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως