12 Νοεμβρίου 2022 | Τελευταία Νέα | 1005 προβολές

Δελτίο Τύπου

Η λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου εορτάστηκε με εκδήλωση τιμής και μνήμης στα Συμμαχικά Κοιμητήρια «Ζεϊτινλίκ» (επί της οδού Λαγκαδά) στις 11 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία υπεγράφη η ανακωχή τού Μεγάλου Πολέμου.

Εκπρόσωποι της Πολιτείας με επικεφαλής τον Υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης, βουλευτές, πρόξενοι, αυτοδιοικητικές και αστυνομικές αρχές καθώς και βετεράνοι πολέμου έδωσαν το «παρών», καταθέτοντας στεφάνι στη μνήμη των στρατιωτών της ειρήνης, οι οποίοι έπεσαν σε μία από τις πιο αιματηρές συγκρούσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Τελετή κατάθεσης στεφάνων πραγματοποιήθηκε στον Σερβικό, Ιταλικό, Βρετανικό και Γαλλικό τομέα, ενώ στο Ελληνικό μνημείο τελέστηκε και Τρισάγιο για τους υπέρ της ειρήνης πεσόντες Στρατιώτες.

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα εκπροσώπησε ο πανοσιολογιώτατος αρχιμ. Παντελεήμων Αναστασίαδης.

Τα Συμμαχικά Κοιμητήρια “Ζεϊτινλίκ”, τα οποία υπάγονται στην πνευματική δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, αποτελούν τη μεγαλύτερη στρατιωτική νεκρόπολη της χώρας, όπου βρίσκονται ενταφιασμένοι 20.500 στρατιώτες των συμμάχων της Αντάντ, που πολέμησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου.