29 Σεπτεμβρίου 2014 | Τελευταία Νέα | 1330 προβολές

Προσκυνηματική- περιηγητική επίσκεψη πραγματοποιεί σε περιοχές του Πόντου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από το απόγευμα της Παρασκευής με ορμητήριο την Τραπεζούντα. Τον Πατριάρχη συνοδεύουν οι Μητροπολίτες Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας και Δράμας Παύλος, ο Μ. Σύγκελλος Αμβρόσιος και ο Ηγούμενος της Μονής Διονυσίου του Αγίου Όρους Αρχιμ.Πέτρος.

Το απόγευμα επισκέφθηκε την ιστορική Ιερά Μονή Θεοτόκου Θεοσκεπάστου, στην οποία εργάζονται εντατικά αρχαιολόγοι και συντηρητές με σκοπό την ανάδειξη του μνημείου. Ο Πατριάρχης είχε επισκεφθεί τον Αύγουστο του 2011 τον χώρο αυτό, ο οποίος ήταν ἐγκαταλελειμμένος και η περιδιάβαση σε αυτόν δυσχερής, σε αντίθεση με σήμερα. Στη συνέχεια ο Πατριάρχης και η συνοδεία του ξεναγήθηκαν στον πάλαι ποτέ ιερό Ναό του αγίου Ακινδύνου, κτίσμα του 11ου αιώνα, ο ποίος σήμερα λειτουργεί ως τέμενος, ενώ τους καλωσόρισε ο ιμάμης του τζαμιού.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, «ο Τρανόν», δηλαδή ο Τρανός, ο μεγάλος, όπως χαρακτηριστικά τον αποκαλεί ένας Πόντιος από την Τραπεζούντα ο οποίος γνωρίζει άπταιστα την ποντιακή διάλεκτο, κατά τήν ολιγοήμερη περιοδεία του στις περιοχές του Πόντου, θα επισκεφθεί εκκλησίες καί μοναστήρια, πόλεις και χωριά, μεταξύ των οποίων την Κερασούντα, τα Κοτύωρα, την Αργυρούπολη, την Νικόπολη, τα Σούρμενα, την Όφη κ.ά. Αυτή η περιοδεία αποτελεί ένα ακόμη δείγμα του ζωηρού ενδιαφέροντος του Πατριάρχου Βαρθολομαίου, ο οποίος επιθυμεί να βλέπει από κοντά και να προσκυνά τα παλαιά σεβάσματα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Ρωμιοσύνης γενικότερα.

Η γυναικεία Μονή Θεοτόκου Θεοσκεπάστου στις δυτικές πλαγιές του Μύθριου Όρους της Τραπεζούντας ιδρύθηκε κατά πάσα πιθανότητα το 1340 από την Ειρήνη, μητέρα του Αλεξίου Γ΄ του Κομνηνού. Η μονή λειτουργούσε ανελλιπώς μέχρι το 1922, όταν οι τελευταίες μοναχές αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν και να μετοικήσουν στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί, ότι δεν διαπιστώνεται από την ιστορία να έχει επισκεφθεί άλλος Οικουμενικός Πατριάρχης τις κοιτίδες αυτές του πολιτισμού της Ορθόδοξης Ρωμιοσύνης.
– See more at: http://www.amen.gr/article19333#sthash.IXnHuB9R.dpuf