Εξοχή. Ι.Ν. Αγίου Στεφανου

Εφημέριοι : π.Σταύρος Ιντζές.

Διεύθυνση : Αγίου Στεφάνου 19, Εξοχή 570 10, Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνα : 2310359014

Φαξ : 2310359014

Email:AgStefanos@imnst.gr

Σε μια θαυμάσια τοποθεσία και σε περιοχή όπου επικρατούν άριστες κλιματολογικές συνθήκες για πνευμονολογικές παθήσεις ιδρύθηκε στην μεταπολεμική περίοδο και συγκεκριμένα το 1949 η ενορία της Εξοχής.

Οι πρώτοι κάτοικοι της ήταν άνθρωποι που είχαν αποθεραπευθεί από το γειτονικό – τότε – σανατόριο ή και οι στενοί συγγενείς των υπό θεραπεία ασθενών.

Μόλις το 1962 μαρτυρείται η θεμελίωση του σημερινού Ιερού Ναού, όταν με εντολή του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ταλαντίου κ. Στέφανος έθεσε τον θεμέλιο λίθο στις 24 Σεπτεμβρίου του 1962.

Πρόκειται για μία λιθόκτιστη τρίκλιτη βασιλική με ενσωματωμένο στην πλευρά της προσόψεως το επίσης λιθόκτιστο καμπαναριό. Ο Ιερός Ναός αποπερατώθηκε σε μία δεκαετία. Η πρώτη Θεία Λειτουργία τελέσθηκε σ’ αυτόν στις 27 Δεκεμβρίου του 1972. Οι εργασίες ευπρεπισμού και εξωραϊσμού διήρκεσαν μέχρι το 1976 όταν την 1η Αυγούστου του ίδιου έτους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Διονύσιος εγκαινίασε τον Ιερό τούτο Ναό.

Από το αρχείο του Ιερού Ναού φαίνεται η σχέση της ενορίας με την Ρώσικη Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος του Αγίου Όρους καθώς η τελευταία χαρίζει Ιερά σκεύη, Ιερά άμφια και Ιερές Εικόνες στο νεόδμητο Ιερό Ναό.

Σωζόμενα σήμερα κειμήλια οι τέσσερις Ιερές Εικόνες ρωσικής τεχνοτροπίας και το ασημένιο ζέον.