4 Απριλίου 2021 | Τελευταία Νέα | 445 προβολές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην Ακολουθία του Δ΄ Κατανυκτικού Εσπερινού, ο οποίος τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Αμπελοκήπων, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, την Κυριακή 4 Απριλίου 2021.

Ο πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μπέτας είχε το διακόνημα του λόγου. Ο ομιλητής σε έναν αρχιτεκτονικά δομημένο λόγο παρουσίασε τα τρία γεγονότα ορόσημα των ημερών.

«Πρώτον: το φιλί του Ιούδα. Το πάθος του Κυρίου αρχίζει με το φιλί της προδοσίας. Το πρόσωπο του Ιούδα απασχόλησε τους πατέρες της Εκκλησίας. Η προδοσία του αποδόθηκε στο πάθος της φιλαργυρίας.

Δεύτερον: το  βλέμμα του Χριστού στον Πέτρο. Όταν το βλέμμα του Κυρίου πέφτει στον Πέτρο, ο Πέτρος έρχεται σε μετάνοια. Το βλέμμα του Κυρίου είναι γεμάτο πόνο και στοργικό παράπονο. Ο Ιησούς με απορία ρίχνει το βλέμμα του στο φλογερό μαθητή και εκείνος ανανίπτει: «εξελθών έξω έκλαυσε πικρώς».

Κατά τη Δευτέρα Παρουσία, λέγει ο Ιερός Χρυσόστομος, θα μάς κοιτάξουν τα γλυκύτατα μάτια του Χριστού και τότε δεν θα ξέρουμε πού να κρυφτούμε.

Τρίτον: η σιωπή του Κυρίου μπροστά στον Πιλάτο.

«Ο δε Ιησούς  εσιώπα»: στον πόνο και στον θρίαμβο. Η σιωπή του Θεού έχει νόημα, σκοπό και αξία. Η σιωπή του Θεού  μάς διδάσκει την καρτερία, την υπομονή. Ο Θεός αποκαλύπτεται στη σιωπή που γεννά την άσκηση».

Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε τον π. Γεώργιο για την περιεκτική και αφυπνίζουσα ομιλία του, υπενθύμισε την αξία της σιωπής ως αυθεντικού δρόμου συνάντησης με το σχέδιο του Θεού.

 

Εκ του Γραφείου Τύπου