29 Μαρτίου 2021 | Τελευταία Νέα | 220 προβολές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας,    την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021,  χοροστάτησε στην ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού, ο οποίος τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Αμπελοκήπων.

Ο πρωτοπρεσβύτερος,  και ακαδημαϊκός,  π. Βασίλειος Καλλιακμάνης,  ο οποίος είχε τη διακονία του λόγου, σκιαγράφησε με απαράμιλλη γλαφυρότητα και παραστατικότητα την ιερή και πολυσχιδή προσωπικότητα του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης. «Ο Άγιος, ανέφερε ο ομιλητής,  αναδείχτηκε Οικουμενικός διδάσκαλος και κήρυκας της Εκκλησίας. Ανήκει σε όλο το πλήρωμα της Εκκλησίας: είναι συγχρόνως  ησυχαστής και κοινοβιάρχης.

 Παρατίθενται κάποιες από τις σκέψεις του π. Βασιλείου,  οι οποίες κινήθηκαν σε τρεις άξονες :

  • Ποιος ήταν ο Θεός που πίστευε ο Άγιος;
  • Ποιος είναι ο άνθρωπος που παρουσιάζει ο μεγάλος νηπτικός πατέρας;
  • Πώς ο άνθρωπος διαμορφώνει και πώς διαμορφώνεται από την κοινωνία;

Ο Θεός είναι αγάπη και πυρ καταναλίσκον,  σημειώνει ο άγιος στα συγγράμματά του. Επισκέπτεται τον άνθρωπο «πολυμερώς και πολυτρόπως». Η πίστη μας αποδίδεται σε συγκεκριμένο Θεό. Η γνώση του Θεού πραγματοποιείται δια του Υιού. Η βάση της πίστεώς μας είναι ο Τριαδικός Θεός. Η άσκηση, η νηστεία, η προσευχή αποτελούν τη θετική απάντηση του ανθρώπου στην πρόσκληση του Θεού.

Ο άνθρωπος, κατά τον άγιο Γρηγόριο, έχει θεία καταγωγή. Μετέχει σώματος χοϊκού,  ψυχής λογικής και πνεύματος ουρανίου. Ο νους είναι ο ηγεμόνας, ο οποίος με την αυτομεμψία,  τη μετάνοια,  την ταπείνωση και τη σιωπή φωτίζεται.

Στο λόγο του «περί ειρήνης», ο άγιος αναφέρει πως βλέπει την κοινωνία,  καυτηριάζει τη βαριά φορολογία, την καταπίεση των αδυνάτων από την κεντρική εξουσία και προτείνει τρόπους για τη θεραπεία του νοσούντος κοινωνικού συστήματος» .

 Ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρνάβας, αφού ευχαρίστησε τον π. Βασίλειο για την διεξοδική παρουσίαση της προσωπικότητας του αγίου, τόνισε την προσφορά του στη ζωή του ησυχασμού. Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε τον άρρηκτο σύνδεσμο ανάμεσα την αγάπη του Θεού και στην αγάπη προς τον άνθρωπο, όπως αυτός μαρτυρείται στη διδασκαλία του αγίου.  

 

Εκ του Γραφείου Τύπου