8 Σεπτεμβρίου 2014 | Τελευταία Νέα | 973 προβολές

Δελτίο τύπου

Την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας, τέλεσε στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Χορτιάτη, μνημόσυνο για τους 149 κατοίκους του Χορτιάτη που στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944 σφαγιάστηκαν από τους Ναζί.

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στο πολυπληθές εκκλησίασμα, υπογράμμισε τη θυσία των θυμάτων του ολοκαυτώματος και τη σκληρότητα του πολέμου. Στη συνέχεια, παρέθεσε απόσπασμα από το λόγο του Πατριάρχη, κατά την επίσκεψή του στο μαρτυρικό χωριό τον Οκτώβριο του 2013. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως: «Είναι τραγικό ο άνθρωπος που επλάσθη για να αγαπά, αυτός να εχθρεύεται και να φονεύει τον αδελφό του δια ασήμαντον αφορμή. Τέτοιες άθεες και αντίχριστες κοσμοθεωρίες και αντιλήψεις καταλήγουν σε τοιαύτα φρικτά και απάνθρωπα αποτελέσματα. Η ζωή όμως επανήρχισε στο χωριό σας. Ελπίζουμε ότι έπειτα από τόσες δεκαετίες θα έχετε συγχωρήσει τους αιτίους της συμφοράς. Και ότι θα έρθει ειρήνη εις τον κόσμο όλον, ώστε παρόμοια φαινόμενα αλόγου μίσους ποτέ να μην επαναληφθούν εις το χωρίον σας και εις την Ελλάδα. Στο δε κόσμο να βασιλεύει η αγάπη για να είναι όλοι οι άνθρωποι ένα».

Παρόντες ήταν ο δήμαρχος του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη κ. Καϊτεζίδης και ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ.Γεράνης, ο βουλευτής κ. Καράογλου, ο δήμαρχος Καλαβρύτων και πρόεδρος του Δικτύου μαρτυρικών πόλεων και χωριών Ελλάδος «Ελληνικά Ολοκαυτώματα» κ.Λαζουράς, εκπρόσωπος του Γερμανικού Προξενείου ,αντιπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι της επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα, βουλευτές από όλες τις πολιτικές παρατάξεις και ο πρόεδρος του Συλλόγου θυμάτων του ολοκαυτώματος Χορτιάτη κ.Γκουραμάνης.

Στη συνέχεια, σύσσωμο το εκκλησίασμα έψαλλε το «αιωνία η μνήμη» προς τιμήν των αδίκως θανόντων και κατευθύνθηκε με τη συνοδεία της φιλαρμονικής των ενόπλων δυνάμεων στο μνημείο των θυμάτων του ολοκαυτώματος.

Στο μνημείο τελέστηκε επιμνημόσυνο Αρχιερατικό τρισάγιο από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβα και ακολούθησε χαιρετισμός από το δήμαρχο Πυλαίας-Χoρτιάτη κ.Καϊτεζίδη και ομιλία από τον δήμαρχο Καλαβρύτων και πρόεδρο του Δικτύου μαρτυρικών πόλεων και χωριών Ελλάδος «Ελληνικά Ολοκαυτώματα», κ. Λαζουρά. Έπειτα πραγματοποιήθηκε το προσκλητήριο των νεκρών και η κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους της πολιτείας, του Γερμανικού Προξενείου, των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, και των συλλόγων των ολοκαυτωμάτων Ελλάδος. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και η εκδήλωση μνήμης έκλεισε με τον εθνικό ύμνο.

Τέλος, οι επίσημοι προσκεκλημένοι παρακάθησαν σε γεύμα στο μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χορτιάτη, αφού πρώτα ο Σεβασμιώτατος τους ξενάγησε στους χώρους του Μοναστηριού και τους διηγήθηκε το ιστορικό της Μονής και της Μητρόπολης.

Εκ του γραφείου τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως