30 Ιουνίου 2015 | Τελευταία Νέα | 1916 προβολές

Βολαῖς ἀδελφοὺς οὐ διέσπων οἱ λίθοι,
Ὡς εἰς ἕν, ἄμφω συμπεπηγότας λίθον.
Πρώτῃ Ἰουλίοιο λίθοισιν Ἀνάργυροι ἤθλουν.
Στον Αρχιερατικό Εσπερινό, ο οποίος τελέστηκε, την Τρίτη 30 Ιουνίου 2015, στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στα Διαβατά, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας .
Το Συναξάρι των Αγίων ιστορεί πως τα δύο αδέρφια Κοσμάς και Δαμιανός, έζησαν την εποχή που αυτοκράτορας των Ρωμαίων ήταν ο Καρίνος. Ήταν γιατροί στο επάγγελμα και παρείχαν ιάσεις σε όλους όσους είχαν ανάγκη, δεν έπαιρναν χρήματα αλλά ως αντάλλαγμα, ζητούσαν την πίστη στο Χριστό.

Κάποιοι καλοθελητές διέβαλαν τους Αγίους στον αυτοκράτορα και του είπαν ότι οι θεραπείες και τα θαύματα που επιτελούσαν ήταν αποτέλεσμα μαγείας.
Τότε, οι Άγιοι Ανάργυροι προσήλθαν μόνοι τους ενώπιον του αυτοκράτορα . Ο Καρίνος προσπάθησε να τους πείσει να αρνηθούν το Χριστό. Εκείνοι όμως όχι μόνο δεν αρνήθηκαν την πίστη τους, αλλά κατάφεραν να μεταπείσουν και να αλλάξουν και τον ίδιο τον αυτοκράτορα.
Συγκεκριμένα, όταν ο Καρίνος ανέκρινε τους Αγίους, μετατοπίστηκε η θέση του προσώπου του και στράφηκε προς την ράχη του. Αμέσως, τότε, οι Άγιοι τον θεράπευσαν με την προσευχή τους στον Χριστό. Εξαιτίας αυτού του θαύματος ο Καρίνος και όλοι οι παριστάμενοι πίστευσαν στο Χριστό.
Ο Αυτοκράτορας τους έστειλε πίσω στους συγγενείς τους με μεγάλες τιμές.
Αργότερα όμως, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, οι Άγιοι φθονήθηκαν από τον ίδιο τον δάσκαλο που τούς είχε μάθει την ιατρική επιστήμη, γιατί είχαν αποκτήσει μεγάλη δόξα και φήμη. Γι’ αυτό τον λόγο τους ανέβασε σε κάποιο όρος για να μαζέψουν δήθεν κάποια βότανα και εκεί τους επιτέθηκε με πέτρες και τους θανάτωσε.
Ο π .Συμεών Παπαγεωργίου , στο κήρυγμά του, υπογράμμισε τη γνησιότητα της αγάπης των αγίων Αναργύρων προς το Θεό και τους ανθρώπους καθώς και την ανιδιοτέλεια της προσφοράς τους .
Ο Σεβασμιώτατος για άλλη μια φορά προέτρεψε τους πιστούς να μείνουν στην ενότητα και στην προσευχή .
Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως