23 Αυγούστου 2021 | Τελευταία Νέα | 585 προβολές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στον Εύοσμο τελέστηκε τη Δευτέρα 24 Αυγούστου 2021, Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας συμπαραστατούμενος από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος, μετά το πέρας του Εσπερινού, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Αγίου Εθναποστόλου Κοσμά του Αιτωλού, ο  οποίος, όπως επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος, είναι ιδιαίτερα επίκαιρος φέτος που η πατρίδα μας γιορτάζει 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης του 1821. Ο Άγιος Κοσμάς ανήκει στη χορεία των σποριάδων που, για το καλό του Γένους, περιδιάβαιναν τις πόλεις και τα χωριά και με ιεραποστολικό ζήλο, με υπακοή, με ταπείνωση, έριχναν  στην ψυχή του υπόδουλου γένους το σπόρο της λευτεριάς.

Ο Άγιος Κοσμάς, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, υπενθυμίζει παντού ότι η παιδεία, η μόρφωση είναι ο μοχλός για τη δημιουργία ελεύθερου κράτους.

Ποιος είναι όμως ο ισχυρός λόγος που τον ωθεί στο μαρτυρικό ταξίδι; «Μηδείς  τα εαυτού ζητείτω, αλλά τα του ετέρου έκαστος».

«Σήμερα,  υπογράμμισε με έμφαση ο Επίσκοπος της Δυτικής  Θεσσαλονίκης, μια ιδιότυπη σκλαβιά, αυτή του εθνομηδενισμού, απειλεί ύπουλα, υπογείως, την πνευματική και εθνική μας ανεξαρτησία. Και εμείς, δυστυχώς, δεν αντιστεκόμαστε στην άλωση. Σάς ρωτώ δεν θα έπρεπε το Πανεπιστήμιο Ηπείρου να φέρει το όνομα του Εθναποστόλου Αγίου Κοσμά;».

 Εκ του Γραφείου Τύπου