2 Αυγούστου 2014 | Τελευταία Νέα | 1218 προβολές

Δελτίο Τύπου

Την Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας χοροστάτησε στον Αρχιερατικό Εσπερινό που τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Μενεμένης.

Τη διακονία του λόγου είχε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Παύλος Πατσιάς, ο οποίος αναφερόμενος στο πρόσωπο της Αγίας Παρασκευής είπε τα εξής: « Η Αγία Παρασκευή έζησε στο 140 με 150 μ.Χ. και έθεσε ως σκοπό της ζωής της την κήρυξη του Ευαγγελίου. Η καρδιά της φλεγόταν από την επιθυμία να γνωρίσουν οι άνθρωποι το Χριστό που είναι η Αλήθεια».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο π. Παύλος έχοντας ως αφόρμηση το λόγο του υμνογράφου « νουν έχουσα στερρόν, κατήσχυνας των ειδώλων τα σεβάσματα», ανέπτυξε σκέψεις του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη σχετικά με το πώς λειτουργεί ο νους του ανθρώπου. Σύμφωνα με τον Άγιο Διονύσιο ο ανθρώπινος νους λειτουργεί με τρεις τρόπους: α. Ο νους κινείται οριζόντια, γήινα, σαρκικά. β. Ο νους κινείται κυκλικά. Αυτό σημαίνει ότι ο νους επανέρχεται στον εαυτό του. Με αυτή την κίνηση του νου ο άνθρωπος σώζεται. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη, ο οποίος αν και έζησε τριάντα χρόνια στην Ομόνοια της Αθήνας επέτυχε να κρατά το νου του μόνιμα στραμμένο στο Θεό. γ. Ο νους κινείται ελικοειδώς. Κατά αυτόν τον τρόπο κινούνταν ο νους των πρωτοπλάστων.

Ο π. Παύλος κατέκλεισε την ομιλία του με την ευχή να είναι « ο νους πυλωρός της ψυχής και να κατευθύνεται σταθερά στον Κύριο, κατά το παράδειγμα της Οσιοπαρθενομάρτυρος Αγίας Παρασκευής».

Κατά την ακολουθία του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης προχείρισε τρεις διακόνους της Ενορίας σε αναγνώστες: τον Αντώνιο Παπατόλη, το Στυλιανό Τσαμπάζη και τον Αναστάσιο Καραμανίδη.

Τον Αρχιερατικό Εσπερινό παρακολούθησαν ο Υπουργός Μακεδονίας- Θράκης κ. Γεώργιος Ορφανός, ο Δήμαρχος Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου και ο κ. Στυλιανός Παπαθεμελής.

Εκ του Γραφείου Τύπου