7 Ιουνίου 2015 | Τελευταία Νέα | 1799 προβολές

Δελτίο Τύπου
Τοῦ Κυρίου μου πάντας ὑμνῶ τοὺς φίλους,
Εἴτις δὲ μέλλων, εἰς τοὺς πάντας εἰσίτω.

Σήμερα, Κυριακή 7 Ιουνίου 2015, Κυριακή των Αγίων Πάντων, εορτάζουμε, όσους αγίασε το Άγιο Πνεύμα, τους Προπάτορες και Πατριάρχες, τους Προφήτες και ιερούς Αποστόλους, τους Μάρτυρες και τους Ιεράρχες, τους Ιερομάρτυρες και Οσιομάρτυρες, τους Όσιους και Δίκαιους και όλες γενικά τις άγιες Γυναίκες και τους υπόλοιπους ανώνυμους Αγίους.

Το ιστορικό της εορτής:
η Εορτή των Αγίων Πάντων τους πρώτους αιώνες ήταν εορτή μόνο των Μαρτύρων. Το Τυπικό της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινουπόλεως κατά τον Ι’ αιώνα, προβλέπει σύναξη και παννυχίδα στη Μεγάλη Εκκλησία, και στο ναό των Αγίων Μαρτύρων. Η εορτή ονομάζεται “των Αγίων Πάντων” και το συναξάρι επισημαίνει ότι κατ’ αυτήν επιτελείται η μνήμη «των αγίων και καλλινίκων μαρτύρων των εν πάση τη οικουμένη κατά διαφόρους καιρούς μαρτυρησάντων υπέρ του ονόματος του Μεγάλου Θεού και Σωτήρος Ημών Ιησού Χριστού». Η Εορτή των Αγίων Πάντων θεσπίσθηκε επί Λέοντος του Σοφού.

Μετά το θάνατο της ευλαβούς συζύγου του Θεοφανούς, έκτισε Ναό με σκοπό να τον τιμήσει στο όνομά της. Όταν ανακοίνωσε στην Εκκλησία το σκοπό του, τού υποδείχθηκε ότι πρέπει να περάσει χρόνος για να αποκτήσει αυτή το «τίμιον και σεβάσμιον». Ο Βασιλεύς υποτάχθηκε και αφιέρωσε το Ναό στη μνήμη και τιμή πάντων των Αγίων των απανταχού της γης.

Κυριακή των Αγίων Πάντων και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων στην Ξηροκρήνη. Ο Σεβασμιώτατος στην εμπνευσμένη ομιλία του τόνισε με ενθουσιασμό στο πολυπληθές ακροατήριο των πιστών ότι :
οι Άγιοι μας είναι το Πανηγύρι της Εκκλησίας
Οι Άγιοι μας είναι η βεβαίωση της Ανάστασης του Χριστού
Οι Άγιοι μας είναι οι καρποί του Αγίου Πνεύματος , του οποίου την έλευση γιορτάσαμε την περασμένη Κυριακή

Οι άγιοι μας είναι η εφαρμογή του Ευαγγελίου .
Η Κυριακή των Αγίων Πάντων είναι το Πανηγύρι της αντίστασης ενάντια στο κοσμικό φρόνημα… Η Κυριακή των Αγίων Πάντων είναι κάλεσμα …. «άγιοι γίγνεσθε»

Εκ του Γραφείου Τύπου