27 Ιουλίου 2022 | Τελευταία Νέα | 5635 προβολές

Δελτίο Τύπou

Με εκκλησιαστική τάξη και κάθε μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε η ετήσια μνήμη της Αγίας ενδόξου Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής στη Μενεμένη της Δυτικής Θεσσαλονίκης, όπου οι κάτοικοι, πρόσφυγες τρίτης και τέταρτης γενιάς, εκατό χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, τίμησαν με κάθε λαμπρότητα την προστάτιδα και πολιούχο της Μενεμένης, με επίκεντρο των εκδηλώσεων τον περικαλλή ομώνυμο Ναό της Αγίας στην πλατεία της πόλης. 

 

Την παραμονή της εορτής, Δευτέρα 25 Ιουλίου, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, τον οποίο πλαισίωσαν πατέρες της Μητροπόλεως, με τη συμμετοχή του Δημάρχου και των τοπικών αρχών, καθώς και πλήθους φιλέορτων πιστών, που έσπευσαν να τιμήσουν τη μνήμη της Αγίας και να προσκυνήσουν τη θαυματουργό Εικόνα της. 

 

Προ της ενάρξεως του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κατευθύνθηκε στον χώρο του προσκυνήματος της Αγίας, όπου έχρισε δι’ Αγίου Μύρου την θαυματουργό εφέστιο εικόνα του Ναού, εκφωνώντας σχετική ευχή και αναπέμποντας ειδική δέηση, ποίημα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης κ. Ιωήλ, ενώ στο εμπνευσμένο κήρυγμά του, δεν παρέλειψε, με αφορμή την εορτή της Αγίας, να υπογραμμίσει, μεταξύ άλλων, τη σπουδαιότητα της μνήμης των Αγίων στη ζωή της Εκκλησίας ιδιαίτερα για την εποχή μας, κατά την οποία «οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει να χαίρονται και να γιορτάζουν», όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά. 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατόπιν εισηγήσεως του προϊσταμένου του Ναού αρχιμ. Παντελεήμονος Αναστασιάδη, πριν από την απόλυση ο Σεβασμιώτατος τίμησε με τον Χρυσό Σταυρό του Γέροντος Μητροπολίτου κυρού Διονυσίου τις εθελόντριες του Ναού κυρίες Παρασκευή Γαργαλιάνου και Ελένη Δομζαρίδου, αναγνωρίζοντας με τον τρόπο αυτό την πολυετή και πολυσχιδή διακονία τους στην Ενορία.   

 

Ανήμερα της εορτής, Τρίτη 26 Ιουλίου, τελέσθηκε  αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βρυούλων, κ. Παντελεήμονος, ο οποίος, κηρύσσοντας τον θείο λόγο, αναφέρθηκε με έμφαση «στα τέσσερα στεφάνια τα οποία», όπως τόνισε, «στολίζουν το πρόσωπο της τιμωμένης Αγίας, αυτά της παρθενίας, της ομολογίας, του μαρτυρίου και της θαυματουργίας». 

 

Το εσπέρας της κυριωνύμου ημέρας τελέστηκε μεθέορτος εσπερινός και παράκληση στην Αγία Παρασκευή, ενώ ακολούθησε κτητορικό μνημόσυνο. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τη λιτάνευση της θαυματουργού Εικόνος της Αγίας και των ιερών Λειψάνων της στις κεντρικές οδούς της Μενεμένης, με πάνδημη τη συμμετοχή λαού και τοπικών αρχών. Τη λιτανεία λάμπρυναν με την παρουσία τους η φιλαρμονική του Δήμου Αμπελόκηπων – Μενεμένης, παιανίζοντας εόρτια εμβατήρια, καθώς και αντιπροσωπείες της Διασωστικής Ομάδας της Πολιτικής Προστασίας και των χορευτικών τμημάτων του Ιερού Ναού και του Μικρασιατικού Συλλόγου Μενεμένης «Η Αγία Παρασκευή», ενδεδυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές και κρατώντας λάβαρα και σημαίες. 

 

Κατά τη διάρκεια των ημερών της πανηγύρεως τελέστηκαν, επίσης, προς ενίσχυση και πνευματική οικοδομή των ευλαβών προσκυνητών, οι ακολουθίες του Ιερού Ευχελαίου, των Χαιρετισμών και της Παρακλήσεως της Αγίας, ενώ πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Ναού, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, πολιτιστική εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. 

 

Τη μνήμη της Αγίας Παρασκευής συνεόρτασαν με τον κλήρο και τον λαό ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, οι Βουλευτές κ.κ. Κώστας Γκιουλέκας, Στράτος Σιμόπουλος, Δημήτρης Κούβελας και κυρία Άννα Ευθυμίου, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένη κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, οι Αντιπεριφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας κυρία Γερακίνα Μπισμπινά και κ. Χρήστος Μήττας, ο Διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης Ταξίαρχος Σταύρος Κεσίδης, ο Διοικητής του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος Αστυν. Γεώργιος Τσιρογιάννης καθώς και Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Αμπελόκηπων – Μενεμένης. 

 

Την ευθύνη και τον συντονισμό όλων των ακολουθιών και των εκδηλώσεων είχε ο προϊστάμενος του Ναού αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Αναστασιάδης, συμπαριστάμενος από τα μέλη των Συμβουλίων του Ναού και τους δεκάδες εθελοντές της Ενορίας.