18 Οκτωβρίου 2015 | Τελευταία Νέα | 2133 προβολές

Δελτίο τύπου

«Ες μμαος βλπειν σε κν πρν εργμην,
(Λουκ
ς λγει), τρανς σε νν Χριστ βλπω».
γδοτ δεκτ πρατος βου μμορε Λουκς.

 

Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά στη Σταυρούπολη.

Ποιος ήταν ο Άγιος Λουκάς ο ιατρός ο αγαπητός;  

Ο Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας και η εθνικότητα του ήταν Ελληνική. Ήταν γιατρός στο επάγγελμα, όμως γνώριζε πολύ καλά τη ζωγραφική τέχνη. Μάλιστα σε αυτόν αποδίδονται οι πρώτες εικόνες της Θεοτόκου με τον Ιησού Χριστό βρέφος στην αγκαλιά της (μία υπάρχει μέχρι σήμερα στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου), καθώς και αυτές των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Στη χριστιανική πίστη κατηχήθηκε από τον Απόστολο Παύλο, τον οποίο συνάντησε στη Θήβα και έκτοτε αφοσιώθηκε στο κήρυγμα του Ευαγγελίου. Περιόδευσε στη Δαλματία, Ιταλία, Γαλλία, Αχαΐα, Βοιωτία κ.α. Συνέγραψε το τρίτο κατά σειρά Ευαγγέλιο της Καινής Διαθήκης, καθώς και τις πράξεις των Αποστόλων.

Λέγεται ότι πέθανε με μαρτυρικό θάνατο (κατ’ άλλους ειρηνικά σε ηλικία 80 ετών), και το 357 μ.Χ., το λείψανό του μετακομίσθηκε στην Κωνσταντινούπολη, στο Ναό των Αγίων Αποστόλων.

Λουκν τν θεηγόρον κα το Παύλου συνέκδημον κα Εαγγελίου το τρίτου συγγραφέα θεόπνευστον, ν μνοις τιμήσωμεν, πιστοί, ς ξιον ργάτην το Χριστο. Τ φωτι γρ το Κυρίου καταυγασθες μετέδωκε φς τ κόσμ. Γράψας τς θαυμαστς παραβολάς, σύστασιν κκλησίας τε τ πελεύσει το πνεύματος στορησάμενος

Ο Σεβασμιώτατος, αφορμώμενος από τον τόπο καταγωγής του Αγίου Λουκά, αναφέρθηκε στα δεινά τα οποία υφίστανται οι Χριστιανοί αυτών των περιοχών και τόνισε με έμφαση και ενθουσιασμό ότι : «ο Θεός διασκεδάζει βουλάς αρχόντων» , έχει τη δύναμη ο Θεός να ανατρέπει τα σχέδια των δυνατών, γιατί εισακούει τις προσευχές των ταπεινών .

Στον αύλειο χώρο του Ναού μέλη της Γυναικείας Χορωδίας της Μητροπόλεως κατέθεσαν τη συμμετοχή τους στην Πανήγυρη του Ναού με τα ενθουσιαστικά τραγούδια τους.

Εκ του Γραφείου Τύπου