5 Σεπτεμβρίου 2021 | Τελευταία Νέα | 1018 προβολές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του Νεομάρτυρα Αγίου Αθανασίου του Κουλακιώτου, ιερούργησε στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Ξηροκρήνης, καθώς, σύμφωνα με την  Εκκλησιαστική Ιστορία, η περιοχή πέριξ του Κοιμητηριακού Ναού υπήρξε ο τόπος του μαρτυρίου του.

Ο Σεβασμιώτατος, εξήγγειλε ότι την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου η Τοπική Εκκλησία καθιερώνει, από φέτος, να τιμάται ο Νεομάρτυρας Άγιος Αθανάσιος ο Κουλακιώτης.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος διεξερχόμενος την Εκκλησιαστική ιστορία αναφέρθηκε στα αθλήματα και στα μαρτύρια των χριστιανών των Κατακομβών, τα οποία ενέπνευσαν τους πιστούς στα χρόνια της Τουρκοκρατίας να υπογράψουν την ομολογία της πίστης με το τίμιο αίμα τους.

Ο άγιος Αθανάσιος, συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος, υπήρξε γόνος αρχοντικής οικογένειας. Πήρε δυνατή εγκύκλια μόρφωση. Καλλιέργησε μέσα στην καρδιά του την αγάπη για το Χριστό και την Ελλάδα . Το μαρτύριό του υπήρξε απόδειξη ότι η αφοσίωσή του στην Εκκλησία του Χριστού ήταν αδιαπραγμάτευτη. Η Τοπική Εκκλησία μας καυχάται για τον τόπο του μαρτυρίου του!».

Ο Συναξαριστής  παραδίδει τα εξής:

Ο άγιος Αθανάσιος καταγόταν από την Κουλιακιά (σημερινή Χαλάστρα), άλλοτε έδρα της επισκοπής Καμπανίας. Ο πατέρας του ήταν προεστός του χωριού και ονομαζόταν Πολύχρους, ενώ η μητέρα του Λουλούδα.

       Στην αρχή ο Αθανάσιος παρακολούθησε μαθήματα στο Ελληνικό Σχολείο της Θεσσαλονίκης και αργότερα μαθήτευσε κοντά στον Αθανάσιο Πάριο. Στη συνέχεια φοίτησε στην Αθωνιάδα Σχολή κοντά στον Παναγιώτη Παλαμά. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη, επέστρεψε για ένα διάστημα και πάλι στο Άγιο Όρος και επέστρεψε τελικά στην πατρίδα του, την Κουλιακιά.

Εκεί μία ημέρα, συζητώντας με Τούρκους για την ισλαμική διδασκαλία και αναπτύσσοντας σχετικά θέματα, κάποιοι Τούρκοι τον κατηγόρησαν ότι δήθεν έκανε ομολογία πίστεως. Έτσι άρχισαν να τον πιέζουν καθημερινά να αρνηθεί τον χριστιανισμό, ενώ συγχρόνως τον συκοφάντησαν και στον Τούρκο δικαστή της Θεσσαλονίκης ότι, ενώ ομολόγησε τη μουσουλμανική θρησκεία, στη συνέχεια αλλαξοπίστησε. Ο Αθανάσιος αρνήθηκε ότι συνέβη αυτό και παρέμεινε ακλόνητος στη χριστιανική πίστη. Μετά από πολλές προσπάθειες των Τούρκων, κατά την πολυήμερη φυλάκιση του, να εξισλαμισθεί, και τη συνεχή άρνησή του που συνοδευόταν από την ομολογία ότι ο Χριστός είναι ο μόνος αληθινός Θεός, απαγχονίσθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή του κοιμητηρίου της Αγίας Παρασκευής, στις 8 Σεπτεμβρίου του 1774.

            Η μνήμη του τιμάται στις 8 Σεπτεμβρίου.

Εκ του Γραφείου Τύπου