31 Μαρτίου 2019 | Τελευταία Νέα | 1040 προβολές

Δελτίο τύπου

«Τη αυτή ημέρα Κυριακή τρίτη των Νηστειών,

την προσκύνησιν εορτάζομεν του τιμίου και ζωοποιού Σταυρού».

Την Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης, 31 Μαρτίου 2019 , ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Σταυρουπόλεως .

Ο Σεβασμιώτατος ,στο κήρυγμά του, είπε  «η σημερινή  Ευαγγελική Περικοπή οδηγεί το λαό στο δια Σταυρού πολίτευμα. Σύμφωνα με αυτήν την  αρχή ευθύνη του χριστιανού καθίσταται η επικράτηση της δικαιοσύνης με την εφαρμογή του σταυρικού πολιτεύματος». Στη συνέχεια του λόγου του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη δύναμη και τους ιερούς  συμβολισμούς που έχουν τα σύμβολα της Ορθοδόξου πίστεως. Με μια όμορφη αναγωγή ο Σεβασμιώτατος  παραλλήλισε τη λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού εντός του Ιερού Ναού με τη συνήθεια των Βυζαντινών να προηγούνται τα λάφυρα της νίκης της θριαμβευτικής εισόδου του νικητή αυτοκράτορα. Ο Τίμιος Σταυρός σήμερα μας οδηγεί στην εορτή της Νίκης του Σωτήρος Χριστού».   

   Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος έκανε τα εγκαίνια του καινούργιου εντευκτηρίου του Αγίου Ελευθερίου, το οποίο φέρει το όνομα «Κιβωτός» και τέλεσε τον αγιασμό για να είναι ευλογημένες όλες οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνται εκεί. Ονόμασε δε την κεντρική αίθουσα « Μακεδονία». Το νέο εντευκτήριο αποτελεί πραγματικά ένα στολίδι!

Η σημασία της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως από τον π.Αλέξανδρο Σμέμαν  

Η προβολή του Σταυρού στη μέση της Σαρακοστής, μας υπενθυμίζει το σκοπό της βαθύτερης και εντατικότερης εκκλησιαστικής ζωής κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Έτσι είναι ο κατάλληλος τόπος εδώ, για να σκεφτούμε το ρόλο του σταυρού, αυτού του σημαντικότατου και χαρακτηριστικότατου όλων των Χριστιανικών συμβόλων.

Το σύμβολο αυτό έχει δύο στενά αλληλένδετες σημασίες. Αφενός είναι ο σταυρός του Χριστού, αυτό το αποφασιστικό όργανο με το οποίο ολοκληρώθηκε η επίγεια ζωή και διακονία του Χριστού. Είναι η ιστορία ενός φοβερού και τρομακτικού μίσους ενάντια σ᾿ Αυτόν που ολόκληρη η διδασκαλία Του επικεντρώθηκε στην εντολή της αγάπης, και που ολόκληρο το κήρυγμά Του ήταν μία κλήση σε αυτοθυσία στο όνομα της αγάπης.

Και η δεύτερη σημασία του σταυρού: μετά το σταυρό του Χριστού ακολουθεί ο δικός μας σταυρός, για τον οποίο ο Χριστός είπε, «ει τις θέλει οπίσω μου έρχεσθαι,… αράτω τον σταυρόν αυτού καθ᾿ ημέραν και ακολουθείτω μοί» (Λουκ. 9, 23). Αυτό σημαίνει πως η επιλογή που είχε να κάνει ο καθένας εκείνη τη νύχτα –ο Πιλάτος, οι στρατιώτες, οι αρχηγοί, το πλήθος κι ο καθένας μέσα στο πλήθος – είναι μία επιλογή που τίθεται συνεχώς και σε καθημερινή βάση μπροστά μας. Εξωτερικά, η επιλογή έχει να κάνει με κάτι φαινομενικά ασήμαντο για μας, η δευτερεύον. Για τη συνείδηση όμως τίποτε δεν είναι πρώτο η δεύτερο, αλλά το καθετί μετράται αν είναι αληθινό η ψεύτικο, καλό η κακό. Το να σηκώνεις λοιπόν το σταυρό σου καθημερινά δεν είναι απλώς το να αντέχεις τα φορτία και τις μέριμνες της ζωής, αλλά πάνω απ᾿ όλα το να ζείς αρμονικά με τη συνείδησή σου, το να ζείς μέσα στο φως της κρίσεως της συνειδήσεως.

Ἀπὸ τὸ βιβλίο «Ἑορτολόγιο- Ἐτήσιος Ἐκκλησιαστικὸς Κύκλος»

Εκ του Γραφείου Τύπου